TSK, “Hibrit Savaşı” Ezdi!.. - C4Defence

TSK, “Hibrit Savaşı” Ezdi!..

TSK, elde edilen teknolojik üstünlükle, alanda savaşan personelin yüksek kabiliyetinin birleşmesi hâlinde, düzenli bir ordunun hibrit savaş bileşenleri karşısında her zaman üstün geleceğini gösterdi.
Uzmanlar, Ukrayna’da yaşanılan çatışmanın “hibrit (melez) savaş” açısından önemli bir örnek oluşturduğunda birleşiyorlar. Fakat, bunun net örneğini 2006 Lübnan Savaşı’nda gördük.
İsrail’in Lübnan’ın güneyine dönük askeri müdahalesine direnen Hizbullah, 21’inci yüzyıl askeri stratejileri açısından bir numaralı gündem maddesini oluşturan “hibrit savaşın” ilk ve en olgun örneklerinden birini verdi.
Dini lider Hasan Nasrallah liderliğindeki örgüt, konvansiyonel silahlanma açısından gücünü sonuna kadar kullandı ama uyguladığı gerilla taktikleri, siyasi yapıyla eş güdüm içinde hareket eden ama birbirleriyle bağlantısı asla izlenemeyen bağımsız terör hücreleri, küresel medyayı kullanarak tırmandırdıkları propaganda savaşı, birleşik bir gücün içinde farklı “hücreleri” birleştirebilme yeteneği ile önemli bir örnekti.
Orta Doğu’nun en güçlü ordusu olarak tarif edilen İsrail Ordusu’nun üstelik çok iyi bildiği bir coğrafyada yaşadığı zorluk, yeni dönem savaş stratejilerinin tartışılmasına da yol açtı.
Hizbullah, 1982-1985 yılları arasında yaşanan Lübnan İç Savaşı’nda, İran desteğinde örgütlenen Emel milis teşkilatının devamı bir örgüt. Kuruluşundan itibaren önce Suriye’nin, devamında da İran’ın desteğini arkasında bulan bu yapılanma, hâlen, devlet sistemi zayıf Lübnan’ın “devlet içinde devlet” olarak adlandırılan teşkilatı.
Measure
Measure