Savunma Sanayisinin yeni oyuncusu Bera Holding

Şirketleriyle, tesisleriyle, 4 bin 135 personeliyle... Ve de ‘küçük tasarruf’ların birleştiği, 80 bin hissedarıyla bir dev…
9 ana sektörde bayrağını dalgalandıran bir holding Bera. Üstün teknolojisiyle, emsalsiz ürünleriyle, yüksek performansıyla bir derya. Ana merkez Türkiye’de, ‘üs’ler Avrupa Birliği üyesi iki ülkede.
Vizyoner, girişimci, yenilikçi. Ekonomideki atılımlarıyla öncü Bera Holding, bir kaplan gibi güçlü, cesur, tuttuğunu koparıyor. Kimsenin üretemediğini üretiyor, satıyor. Ortaya çıkardığı katma değer bir tarafa, parmak ısırtan projeleriyle Türk sanayisinin yanında, ‘savunma’nın içinde. Koca sektörü değiştirecek çalışmaları, destekleri öyle önemli ki, görenlerde hayranlık yaratıyor.
‘Kartal bakışlı’ Bera, uzaktan, yüksekten ve her noktadan hakim ‘göz’leriyle terörün tepesine inecek, bir pençe darbesiyle ezecek hamlelere imza atıyor. Sınırdan kuş uçurmayacak adımlar tamam, işaret bekliyor. Yapay zekayı vinçlere monte ediyor, 120 tonun ayağını yerden kesen aletler yapıyor. Bize de ‘vay, vay, vay’ demek kalıyor.
Bera, bu toprakların tüm kabiliyetini, hassasiyetini, becerisini, çalışkanlığını, dik duruşunu, zafer ruhunu bünyesinde toplamış. Kıtalara açılmış. Sipariş yağıyor. Dünyanın en büyük ordularından biri sıfır hata gerektiren bir noktada korkularını Bera’yla aşmış. Gurur kabartıyor. Tabi ciro da, kar da artıyor. Dünyanın en ünlü otomotiv markası peşinde, ‘ortak’lığa ikna için uğraşıyor.
Hayal denilenleri gerçekleştirirken öyle bir yatırım fırtınası estiriyor ki… Cazibe merkezi, aranılan, tercih edilen bir Türk şirketi olmanın keyfine doyum olmuyor.
Aklınıza haklı olarak tek bir soru takılıyor değil mi? Nereden geliyor bu enerji?
63. Dönem’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun liderliğindeki Yönetim Kurulu’ndan…
Başta savunma, sanayinin her köşesine yerli ve milli damgasını vuran Bera Holding, Alaboyun’la çıktığı tarihi yolculukta başarısını perçinliyor, markasına değer katıyor, kazancını artırıyor.
Borsagundem.com, borsadaki bir ‘dev’in fotoğrafını çekiyor…
ÜÇ ÜLKE, 9 ANA SEKTÖR, 20 ŞİRKET, 30 TESİS
Dönüşüm sürecini tamamlayan, kamburlarını üzerinden atan, stratejik ve karlı alanlarda yatırım ve büyümeye odaklanan Bera Holding, Koç, Sabancı ve Oyak Grubu’ndan sonra İSO ikinci 500 listesine 5 şirketle girerek başarısını tescillemiş.
Bera Holding, yakında savunma sanayiine yönelik özel ürünlerle isminden çok fazla söz ettirecek projeler hazırlıyor. Yurtiçinde 12 ilde yurtdışında ise Romanya ve Macaristan olmak üzere 9 ana sektörde 20 şirket ve 30 tesiste faaliyetlerini sürdürüyor. Kağıt, rulman ve savunma sanayi grubun stratejik yatırımlara arasında yer alıyor. Güneşli’den İrlanda’ya ambalaj, Konya’dan Şili’ye PVC, Romanya’dan Rusya ve Amerika’ya rulman satıyor. Türkiye’nin en büyük pres makinesi Bera Holding bünyesinde üretim yapan MPG Makine’nin fabrikasında bulunuyor.
Arazi hariç yeniden kurulsa 150 milyon dolarlık yatırım gerektiren kağıt fabrikası Türkiye’nin sektörün en önemli kuruluşları arasında yer alıyor. Kompen bünyesinde üretilen kaliteli PVC için 6 ay, rulman için iki ay sonrasına sipariş alınıyor. Ağaç sökme dikme makinelerine Türkiye’deki tüm belediyelerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından sipariş yağıyor. Ünlü otomobil ve kamyon üreticisi Volvo, yurt dışında ortak üretimi yapmak için teklifte bulunuyor. Yüksekliği 80 metreye ulaşan 120 ton kaldırma kapasitesine sahip vinçleri dünyada üretebilen başka bir fabrika bulunmuyor. Savunma sanayiine yönelik vinçler, bomba imha kolu, mayın temizleme araçları Bera’nın stratejik üretim hedefleri arasında yer alıyor. Bera Holding’in Romanya, Macaristan ve Düzce’deki ürettiği rulmanlar hareketin olduğu her alanda kullanılıyor. Otomotiv sektörünün dev markaları Bera’nın rulmanlarını tercih ediyor. Yerli otomotiv üretiminde de Bera Holding’in özellikle rulman anlamında önemli tedarikçilerden biri olması bekleniyor.
RUS TANKLARINDA TÜRK RULMANI KULLANILIYOR
Savunma sanayiinde dünyanın en önemli ülkelerinin başında yer alan Rusya’nın ürettiği tanklarda kullanılan rulmanları Bera Holding üretiyor. Üretilen rulmanlar o kadar hassas ki, milimlik bir hata yanlış noktaların vurulmasına neden olabiliyor. O yüzden Ruslar yeni ürettikleri ve modernize ettikleri tanklarda Bera’nın ürettiği stratejik ürünleri kullanıyor.
KENDİ ALANLARINDA UZMANLAŞMIŞ PROFESYONEL KADROLAR İŞ BAŞINDA
Kurumsallaşma sürecinde Bera Holding şirketleri, otonom olmakla birlikte merkezi koordinasyon ve denetim ilkesiyle yönetiliyor. İşini iyi bilen, eğitimli, kendi alanında uzmanlaşmış profesyonellerin görev başında olması Bera Holding’i rakipleri karşısında avantajlı konuma getiriyor.
Çok ortaklı yapıya sahip olduğu için Kasım 2012’de 2.Ulusal Pazar’da borsaya adım atan ve Yıldız Pazar’a kadar yükselen Bera Holding, 80 bine yakın yatırımcısıyla Türkiye’nin en fazla ortağa sahip şirketlerinin başında yer alıyor. Bugün itibarıyla BİST 100 Endeksi’nde bulunan BERA hisseleri, MKK tarafından BİST 50 Endeksi için yedek hisse olarak belirleniyor. Geçen hafta Konya’da yatırım kuruluşlarının analistleriyle bir araya gelen Bera Holding yönetimi, hedeflerini, yeni yatırım stratejilerini ve şirketlerin mali yapısıyla ilgili detayları paylaştı.
Toplantıda, Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haşim Şahin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Kaya, Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Günay ve Finans Direktörü Faruk Güneş hazır bulundu.
63. Dönem’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, toplantıda yaptığı konuşmada, grubun savunma sanayii, kağıt ve rulman üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bu alanlarda büyümeye devam edeceklerini vurguluyor. Kağıt üretiminin ülkemiz için stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen Ali Rıza Alaboyun, “Ülke olarak her yıl 800 bin ton kağıt tüketiyoruz. Toplam üretimimiz ise 300 bin ton. Daha alınacak çok yol var bu alanda” diyor.
“Savunma sanayiinde insansız araç üretecek kabiliyetimiz var. Bir vinci uzaktan hareket ettirebiliriz. Bununla ilgili bir algoritmik yazılım kapasitemiz var” diyen Alaboyun, bu alanda Ar-Ge merkezi kurarak yeni projelere odaklandıklarını belirtiyor. Savunma sanayiine yönelik üretilen araçları joystick’le uzaktan kumanda edebilecek kapasiteye sahip olduklarının altını çizen Alaboyun açıklamalarına şöyle devam ediyor:
“Selçuk Üniversitesi ile birlikte projeler geliştiriyoruz. Savunma sanayii sektöründe yeni ürünler geliştirdikçe yeni talepler gelmeye başladı.
Askerler ve Savunma Bakanlığı ile iyi bir network oluşturduk. Bomba imha kolu geliştirdik. Bomba imha kolu bizim için çok özel bir proje. Genelkurmay temsilcileriyle bu projeyi yürüttük. Bu alanda geliştirilecek yeni ürünler MPG Makine Prodüksiyon Grubu’nun hedefleri arasında yer alıyor.
Bera Holding, savunma sanayiinde ağırlıklı olarak lojistik bir görev üstleniyor. 11 akslı, arkasında çok büyük bir yazılım gücü olan ürünlerimiz var. Savunma sanayi için özel vinçler üretiyoruz. Öyle ürünler geliştiriyoruz ki; araç binanın yanına geliyor, araçtan uzatılan bir kol camdan içeri giriyor, kamera kaydı yapıyor ya da belirli hedeflere ateş ediyor. Uzay üslerinde gördüğümüz uzay kolu var ya onunu benzeri bir kol üretmeye hazırlanıyoruz.”
Savunma sanayii projeleri, grubu oldukça heyecanlandırmış. Terörle mücadelede kalıcı çözümler üretecek projelere odaklanmış Bera Holding. “Özellikle Güneydoğu’da Irak sınırı çok dağlık bölge olduğu için sabit platformlar düşünüyoruz” diyen Ali Rıza Alaboyun, bir vinç üzerinde 60-70 metreye kadar yükselen platformlar kurabilecek kapasiteye ulaştıklarını belirtiyor.
SINIRLARDA KUŞ UÇURTMAYACAK PROJE
Ali Rıza Alaboyun açıklamalarına şöyle devam ediyor:
“Bir izleme kulesi gibi düşünün; üzerinde 360 derece kamera ve radar bulunan, bölgedeki her hareketi takip edebilen platformlar yapmayı planlıyoruz. Sınıra, dağlık bölgelere dijital kuleler kurarak tüm hareketleri gözetleyecek bir altyapı oluşturmak istiyoruz. Kulenin üzerindeki kamera bir hareket gördüğü anda orayı zumlayıp görüntüyü kontrol merkezine aktarıyor, koordinatlar belirleniyor ve İHA’lar ya da hava güçlerinin desteğiyle imha ediliyor. Aselsan’ın bir aracının üzerinde 2-3 metreye kadar yükselen benzer bir sistem var. Savunma sanayiinde yeni ürünler üzerinde önemli çalışmalarımız var. Sınır koruma, lojistik destek anlamında özel projeler hazırlıyoruz. Sektörün diğer oyuncuları gibi araçlara kalın zırh giydirme işinden ziyada Ar-Ge merkezinde özel ürünler geliştiriyoruz. Vinç ihalesini biz kazandık. Yapay zekaya sahip vinçleri Türkiye’de sadece biz üretiyoruz. Vinçle ilgili tüm yazılımları biz kendi Ar-Ge merkezimizde geliştiriyoruz. Savunma sanayii, kağıt ve rulman üretiminde çok yüksek potansiyeller var ve biz bu alanlarda büyümek istiyoruz. Diğerlerinden çıkmayacağız ama asıl önem verdiğimiz sektörler bunlar olacak.”
YENİ HALKA ARZLAR GÜNDEME GELEBİLİR
Bera Holding, zaman içerisinde kağıt fabrikası, Kompen ve MPG Makine’yi halka açmayı öngörüyor. Şu aşamada yönetimin bu konuda almış olduğu bir karar söz konusu değil, ancak böyle bir niyet var. Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alaboyun, Türkiye’de bir ilk olacak projeden de şöyle bahsediyor: “Romanya’daki rulman üreten fabrikamız Romanya Rulman Fabrikası’nı (URB) da Türkiye’de halka arz etmeyi düşünüyoruz. Çünkü URB ayarında Türkiye’de bir fabrika yok. İğneli rulman, özel amaçlı rulman ve sipariş üzerine rulman üretecek bizim gibi know-how’a sahip olan bir fabrika yok. 250 milyon ciroya sahip gıda grubumuz var. Stratejik bir ortaklıkla daha iyi bir büyüme ivmesi yakalanabilir. Ancak biz daha çok savunma sanayii, kağıt ve rulman alanında ismimizden söz ettirecek proje ve ürünlere yoğunlaşmış durumdayız.”
2018 YILI CİRO HEDEFİ 2 MİLYAR LİRA
2017 yılını 1 milyar 649 milyon lira ciro ile tamamlayan Bera Holding, 4 bin 315 kişiye istihdam sağlıyor. Geçen yıl 50.9 milyon liralık yatırım yapan grubun ihracat hacmi 76.6 milyon dolar. Halihazırda 28 askeri vinç siparişi var. 277 adet kamyon ve vinç alımına ilişkin bir ihaleye çıkılacak.
2016 İSO Türkiye ikinci 500 kuruluş sıralamasında grubun 5 şirketi bulunuyor. Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil Sanayi listeye 108’inci sırada girerken, Divapan Entegre 285’inci, Komgıda 315’inci, Muratlı Karton 403, Kopmen PVC 415’inci sırada yer alıyor. Listedeki şirketlerin bazıları 2017 için açıklanacak ilk 500 içerisinde yer almayı hedefliyor.
BERA HOLDİNG’İN STRATEJİK HEDEFLERİ
- 2017 yılı stratejik hedefleri içerisinde yer alan Adaçal A.Ş. revize PCC yatırım gerçekleştirilerek, üretim kapasitesi 7.000 ton/yıldan 16.000 ton/yıla çıkarılıyor. 2018 yılında artırılan bu kapasitede elde edilecek ürünlerin yurt içinde ve yurt dışında pazarlanmasına ilişkin yoğun çalışmalarda bulunulması, Adaçal A.Ş. bünyesinde kurulan Ar-Ge merkezinde katma değeri ve rekabet üstünlüğü taşıyacak yeni ürünlerin keşfine ilişkin çalışmaların yapılması planlanıyor.
- Adaçal A.Ş.’nin 400 tonluk ikinci fırın yatırımının 2018 yılında tamamlanıp devreye alınarak şirketin kireç üretim kapasitesinin yüzde 160 oranında artırılması planlanıyor.
- Adaçal A.Ş. Aksaray Şubesi tarafından 49 yıllığına işletme hakkı alınan toplam 200 hektarlık iki sahada kalsit taşı üretimi için ocak açma çalışmalarına başlandı. Bu ocakların alınması ile artık kalsit fabrikalarının hammadde temini sıkıntısı ortadan kalkıyor. Ocakların faaliyete geçmesiyle birlikte hammadde maliyetlerinin düşürülmesinin yanında yurt içi ve yurt dışına hammadde pazarlama imkânları araştırılıyor. Bu sayede şirketin hem ciro hem de karlılığının artırılması öngörülüyor.
- 2017 planlamasında belirtilen Komal A.Ş.’nin faaliyetleri sona erdirilmiş olup, 2018 yılında petrol istasyonu işletmeciliği ve Karsu A.Ş. bünyesinde bulunan Karapınar Hayvancılık İşletmesi’nin faaliyetlerinin, anılan işletmelerin satılması suretiyle sonlandırılması planlanıyor.
- Romanya'daki şirket Rulmenti'nin 2017 yılında başladığı rekabeti yoğun olan küçük rulman üretiminden teknoloji ve katma değeri yüksek ileri sanayi rulmanların üretimine yönelmesine ilişkin girişimlerinin 2018 yılında da artarak devam ettirilmesi hedefleniyor.
- Hidrolik vinç ve ekipmanların üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren MPG A.Ş.'nin yapmış olduğu Ar-Ge çalışmaları sonucunda elde ettiği yeni bilgi ve teknolojilerden faydalanılarak yapılmakta olan teknolojik ürünlerin geliştirilerek yurt içi ve yurt dışı pazarlarda aranan bir marka haline getirilmesi, özellikle savunma sanayiine yönelik üretimlere verilen önemin artırılarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunulması planlanıyor.
- Divapan A.Ş. tarafından devreye alınan Sürekli Presin eski olan besleyici ünitesinin yenilenerek verim ve kapasite artışının sağlanması, atıl durumda bulunan katlı presin revize edilerek faaliyete geçirilmesi suretiyle de ilave olarak yüzde 50 kapasite artışının sağlanması amaçlanıyor.
- Yapılan yatırımlar ile üretim kapasitesi artan Karsu A.Ş. tarafından üretilen “KARDELEN” doğal mineralli kaynak suyunun tanıtımına önem vererek, yurtiçi ve yurtdışı pazarlara açılmasının sağlanması ve bu suretle şirket cirosunun yüzde 65-80 arasında artışa ulaşılması hedefleniyor.
- Kağıt fabrikasında üretilen 1. hamur yazı tabı ve fotokopi kağıdı üretimi yanında, nitelikli kağıtların üretilmesine ilişkin yapılan Ar-Ge çalışma sonuçlarının aktif üretime geçilmesi için gerekli işlemlerin yapılması öngörülüyor.
- Yaz turizmi otelciliğine ilişkin olarak yeni otellerin araştırılması planlar arasında yer alıyor.
- Grup şirketleri vasıtasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinden elektrik üretip, grup ihtiyacı dışında kalan kısmının mevzuat hükümleri çerçevesinde pazarlanmasına yönelik inceleme, araştırma ve girişimlerde bulunulmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor.
- Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretiminde kullanılan ekipmanların üretilebilmesi için gerekli inceleme, araştırma ve girişimlerde bulunulması, teknoloji transferi için yabancı ülke kuruluşları ile işbirliği imkanlarının araştırılmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor.
- İzmir Seferihisar bölgesinde bulunan gayrimenkullerin SİT ve imar değişikliği yapılarak, burada termal ve deniz turizmi alanında yatırım yapılmasına ilişkin çalışmaların yoğunlaştırarak devam ettirilmesi planlanıyor.
-Ayrıca grubun aktifinde bulunan yatırım amaçlı gayrimenkullerin bir kısmının, değerlerini bulması halinde satılarak, nakdi öz kaynak olarak kullanılması hedefleniyor.