Türk Savunma Sanayisindeki Güncel Gelişmeler



Türksat Yönetim Kurulu Başkanı ve Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül, "Türkiye, yetişmiş personeliyle savunma sanayii alanında beklenenin çok üstünde bir yerlere gelmiştir. ATAK helikopterlerimiz dünyadaki 80 ATAK helikopteri içinde beşincidir" dedi.


İstinye Üniversitesi bünyesinde kurulan Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (GÜVSAM) açılışı, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılımıyla gerçekleşti. Türkiye'nin Yerli ve Milli Savunma Sanayi' başlıklı bir konuşma yapan Vecdi Gönül, en gelişmiş teknolojinin savunma sanayiinde uygulandığını anlattı.

"ATAK HELİKOPTERİMİZ DÜNYADA BEŞİNCİ"


Savunma sanayinin ülkeyi savunmanın yanı sıra yüksek teknolojiyi de kullandığına dikkat çeken Vecdi Gönül, Türkiye'nin bu alandaki çalışmaları hakkında şunları söyledi:

"Türkiye yetişmiş personeliyle savunma sanayiinde bugün beklenenin çok üstünde belli yerlere gelmiştir. A400M Avrupa projesi olduğu halde, Avrupa ülkelerinin yarısından çoğu buna katılamamıştır. Türkiye katılmıştır ve uçaklarını yapabilmiştir. F35'ler bir NATO projesi olmasına rağmen NATO'nun 20 ülkesi katılamamıştır, Türkiye burada da çok önemli başarılar sağlamıştır. Bu Türkiye'nin geldiği teknolojik seviye açısından iki önemli işarettir. Bunun yanında insansız uçaklar, ATAK helikopteri. NATO standartlarına göre Türkiye'nin yaptığı ATAK helikopteri dünyadaki 80 kadar ATAK helikopteri içinde beşincidir. İlk ikisi ise Rusya ve Amerika'ya aittir."

"22 GÜN SU ALTINDA KALACAK DENİZALTILAR ÜRETİLİYOR"


Türkiye'nin Almanya ile birlikte ürettiği denizaltılar ile ilgili de değerlendirmede bulunan Gönül, "Klasik denizaltılar 3 gün deniz altında kalabilir, sonrasında oksijeni tükendiği için su yüzüne çıkarlar. Yeni tip denizaltı 22 güne kadar kalacak bir denizaltı. Bu Almanlarla beraber Türkiye'de imal edilmektedir. Nükleer denizaltı öncesi en son ve gelişmiş teknolojidir. Daha teslim alınmadı Türk Deniz Kuvvetleri tarafından üretiliyor. Denizin üstüne çıkmadan sürati de fazladır, Atlantik Okyanusu'nu aşabilecek bir denizaltı olacaktır" diye konuştu.

DHA