5 kıtaya yayılan ASELSAN dünya devine dönüştü




ASELSAN 43. yılında dünyanın en büyük 57. savunma sanayii şirketi oldu. Firmanın genel müdürü Haluk Görgün bugün artık 5 kıtada 60 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile polis ve jandarmanın ihtiyaçlarının milli olarak karşılanması amacıyla kurulan ASELSAN, kuruluşunun 43. yılında dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketi içinde 57. sıraya yükseldi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, cirosunun yüzde 7’sini Ar-Ge’ye ayıran şirketin, ASELSAN Akademi ile bir kampüs haline geldiğini söyledi.
60 ÜLKEDE KULLANILIYOR
Görgün, ASELSAN’ın faaliyetleri ve gelişmeleriyle ilgili bilgi verdi. Aselsan’ın uluslararası arenadaki konumunu her geçen gün daha da güçlendirdiğini belirten Görgün, geliştirdikleri ürünlerin 60’tan fazla ülkede kullanıldığını söyledi. TSK’nın dışa bağımlılığını en aza indirme amacıyla çalışmalarına hız verdiklerini aktaran Görgün, Aselsan’ın uluslararası alanda da tercih edilen bir marka haline ulaştığını kaydetti.
6.8 MİLYARLIK SİPARİŞ
Görgün, “Kurum 2017’de 5.4 milyar liralık satış gerçekleştirmiş; 2.1 milyar dolar yeni sipariş alarak bakiye siparişlerini 6.8 milyar dolara çıkarmıştır. 2017 yılsonu cirosu 5 milyar 360 milyon TL’ye ulaşan ASELSAN, satışlarının yüzde %15’ini ihracat olarak gerçekleştirmiştir” dedi.
AR-GE’DE BİR YILDA 117 PROJE
2017’de 31 üniversite ile 117 Ar-Ge projesi yürütüldüğünü vurgulayan Görgün, hayata geçirilen ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı’nın da çok önemli bir işlev gördüğünü kaydetti. Her yıl cirolarının yüzde 7’sini Ar-Ge’ye ayırdıklarını da sözlerine ekleyen Görgün, Aselsan Akademi ile bir kampüs haline geldiklerini belirtti.
ŞİRKET KURARAK BÜYÜYOR
Aselsan’ın geniş ürün yelpazesiyle kuruluşundan bu yana 5 kıtada, 60’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Haluk Görgün, sözlerine şöyle devam etti: “ASELSAN, son yıllardaki özgün ürünlere dayalı büyüme stratejisi içinde yalnızca kendi içinde büyüyen bir şirket görüntüsünden çıkarak yurtiçinde ve yurtdışında şirket kuran, ortak olan bir şirkete dönüştü. Azerbaycan’da yüzde 100; BAE’de, Ürdün’de, Kazakistan’da ve Suudi Arabistan’da yüzde 49 veya 50 hissesi kendisinde olan ASELSAN ürünlerini üretip bu ülkelerde ve yakın ülkelerde satış yapacak fabrikalar kurdu.”
ÜÇ AYDA 351 MİLYON LİRA
ASELSAN’IN son olarak 2018’in ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçları açıkladı. Şirketin ilk çeyrek net kârı 351.4 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde 320.9 milyon lira kâr açıklamıştı.
kokpit.aero