Kayseri’de savunma sanayii alanında kümelenme üzerinde duruluyor


defense industry cluster ile ilgili görsel sonucu

Savunma sanayii alanında yerli ve milli üretimin öneminin artması ve bu alanda yapılan faaliyetler iller arasında da savunma sanayi alanında daha çok yer alabilme yarışını ortaya çıkardı. Sanayi alanında katma değerli dönüşümün yollarını arayan Kayseri için de bu yarışın içerisinde olmak son derece önemli. Geçtiğimiz günlerde Erciyes Teknopark ev sahipliğinde yoğun katılımla gerçekleştirilen Savunma Sanayi Kayseri Çalıştayı vesilesiyle Kayseri’nin bu alanda neler yapması gerektiği üzerinde duruldu. Ben de bu verimli programdan aldığım notları sizlerle paylaşacağım.

Kayseri’nin savunma sanayii alanında önemli üslerden biri olma hedefinin arka planında bu alanda önemli bir geçmişe sahip olması yer alıyor. Kayseri’nin savunma sanayi geçmişi 1920’li yıllara dayanıyor. 6 Ekim 1926 tarihinde Kayseri’de Tayyare ve Motor Türk AŞ uçak fabrikası açılıyor. 1 yıl içerisinde A-20, F-13 ve G23 uçaklarının montaj, üretim, bakım ve onarımları başlıyor. 1932-42 yılları arasında 200 adet uçak üretimi gerçekleştiriliyor. 1979 yılında yüzde 85’i yerli malzeme ile üretilen Türk uçağı ‘Mavi Işık 79-XA’nın Kayseri İkmal Merkezi’nden havalanıyor. 21 Mayıs 1981 tarihinde Kayserili vatandaşların yaptıkları bağışlarla TSK’nın temel ihtiyaçları olan şarjlı nikel kadmiyum batarya üretimi için Askeri Pil Sanayi yani ASPİLSAN kuruluyor. Uçak üretimi günümüze kadar gelemese de sağladığı altyapı bugün Kayseri sanayisinin temelini oluşturuyor. ASPİLSAN ise şu anda gündemde olan pil ve enerji depolama sistemleri üretimi ve lityum iyon üretim yeteneğine sahip bir yapıda 150’nin üzerinde ürün üretiyor. Sivil ve askeri her türlü sırt-el telsizleri, savaş araç gereçleri, uçak ve helikopterler için komple aküler, bataryalar, güneş pili, nikel kadmiyum komple uçak akü ve hücreleri bu ürünlerden bazıları…

Kayseri şimdi bu altyapısından güç alarak savunma sanayiinde yeni hikayeler yazmak istiyor. Sanayide belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi açısından katma değerli bu üretim alanı ise olmazsa olmaz olarak görülüyor. Kentte sanayi odasından, belediyeye, OSB’den Kalkınma Ajansı’na herkes savunma sanayi alanında kümelenmenin önemine vurgu yapıyor ve bu alanda yapılacak üretimleri desteklediklerini belirtiyor. Kümelenmeyi toplantıya katılan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Dr. Ata Şenlikçi de vurguluyor ve Kayseri’ye bir tüyo da veriyor. Şenlikçi, “Kayseri’nin elektrikli sistemler üzerine projeler geliştirmesi gerekiyor. Birlikte çalışmayı öyle ya da böyle öğrenmek zorundayız. Birlikte çalışmayı öğrenemezsek işimiz çok zor” diyor.

Kümelenme alanında Kayseri Sanayi Odası ildeki firmalardan oluşan bir yapılanmayı sağlamak amacıyla ‘Kayseri Savunma Sanayi Kümelenmesi ve İleri Teknolojiler Mükemmeliyet Merkezi’ projesini devreye aldı. Bu proje ile kümelenme için gerekli işbirliği ortamının hazırlanması, Kayseri’deki üretim yapısının ağırlıklı olarak yüksek teknolojili ürünlere dönüşümünün başlatılması da hedefl er arasında sıralanıyor. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci şöyle diyor; “Kayseri’de tank, uçak ve silah sanayine ciddi şekilde tedarik yapan firmalarımız var. Helikopter parçası üreten firmalarımız var. Kayseri’de bu alanda şehrimizin potansiyelinin ortaya çıkarılması adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

Kümelenme adına Kayseri Organize Sanayi Bölgesi de bir proje yürütüyor. Toplantıda milli üretimin milli yazılıma kadar geniş kapsamda yapılmasının önemine vurgu yapan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, OSB’de faaliyet gösteren firmaları bir araya getirerek detaylı bir dosya hazırlığı yaptıklarını belirtiyor. Yazımı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in programdaki sözleri ile sonlandırmak istiyorum. Çelik'in Kayseri’deki süreci özetleyen sözleri; “Kayseri sanayicisi iğneyle kuyu kazarak sanayiyi bugünkü duruma getirdi. Şu an da 40 bin dönüm alanda yaklaşık 70 bin kişi ile üretim gerçekleştiriliyor. Ama eğer yeni bir vizyon belirlemezsek, bu kadar geniş alanda bu kadar kişi ile ortaya çıkaracağımız değer bu kadarla kalır. Bu şekilde ihracatımızı maksimum yüzde 20 artırabiliriz. Burada eğer ikili üçlü beşli gruplar halinde bir araya gelip güçlerimizi birleştirirsek, savunma sanayiinde bir iş kolu bulup beraber çalışılabilir. Biz de sizleri birleştirecek çimento katalizör görevi yapabiliriz. Yoksa işçiliği çok, katma değeri az sektörler içinde hareket eder dururuz .Elbirliği ile katma değerli ürün üretimi yapalım. Daha fazla çalışmaya imza atacağımızı biliyoruz. Yeni vizyon belirlersek çok daha iyi bir yere geliriz.”

dunya.com