TCG Trakya Geliyor | C4Defence




Türkiye, ABD’den tedarik edeceği ilk F-35A Lightning-II uçağı için gün sayarken önemli bir gelişme Deniz Kuvvetleri cephesinde yaşandı. C4Defence’in edindiği bilgilere göre Kuvvet toplam 32 adet kısa mesafe havalanma, dikine iniş (Short takeoff/vertical landing /STOVL) uçağı tedarik etmeyi planlıyor. Günümüzde bu özelliğe sahip iki uçak modeli var ve biri emekliye ayrılıyor. Kuvvet bu nedenle Lockheed Martin üretimi F-35B uçağı tedarik programını masaya yatırdı.

Edinilen bilgiye göre Kuvvet geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığına bir yazı yazarak Helikopterli Çıkarma Gemisi (Landing Helicopter Dock/LHD) TCG ANADOLU’nun ikizi TCG Trakya’nın inşaatının programa alınmasını talep etti. Kuvvet, yazıda ikinci geminin inşa zamanlamasının hem inşaat süresi hem program maliyeti açısından pek çok avantajının olacağını ifade etti. 

Programın ikinci aşamasını TCG Trakya gemisinde konuşlanacak dikine inebilen uçak tedarikinde yaşanıyor. Buna göre kuvvet toplam talep ettiği F-35B uçak sayısını da revize ediyor. 

Henüz resmen ABDden talep edilmese de Kuvvet uçak tedarikinde LHD başına 16 uçak planlıyor. Bu çerçevede Sedef tersanesinde inşaatı devam eden her LHD sınıfı gemi için 16 toplam 32 adet uçak tedariki hedefleniyor. Bütün çalışmalar planlandığı gibi sonuçlanırsa Türkiye, hava kuvvetleri için 100 adet F-35A ve 32 adet F-35B tedarik etmiş olacak.

Sedef Tersanesine İspanyol Navantia Tersanesi teknik destek sağlıyor. Sedef Tersanesi, Navantia'nın Juan Carlos 1 LHD gemisi tecrübesinden yararlanıyor. İspanyol Juan Carlos 1 gemisinde dikine inişli helikopterlerin yanı sıra McDonnell Douglas tasarımı, (şimdi Boeing) AV-8B Harrier II tipi uçaklar konuşlu bulunuyor. İspanya bu uçakları emekliye ayırıp, yerine F-35B tedarik etmeyi planlıyor.