TSK’nın yeni tank avcısı FNSS Kaplan


Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda FNSS tarafından geliştirilen KAPLAN-STA Silah Taşıyıcı Araç (STA) paletli tanksavar aracının, Ocak ayında üretimi tamamlanan birinci prototipi, doğrulama faaliyetlerine başarıyla devam ediyor. Bir sonraki aşamada, aracın kalifikasyon testlerine başlanacak ve bunların da tamamlanmasının ardından, seri üretim aşamasına geçilecek.


KAPLAN-STA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında 27 Haziran 2016 tarihinde imzalanan ve 14 Ekim 2016’da yürürlüğe giren Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi Sözleşmesi kapsamında geliştiriliyor. Söz konusu sözleşme, “milli ve yerli” imkânlarla tasarlanıp üretilen, paletli ve tekerlekli tipte, toplam 260 adet Zırhlı Tanksavar Sistemi’nin tedarik edilmesini konu alıyor.

Proje planına göre, proje takviminin 15’inci ayında araçların detay tasarımı SSM ve KKK.lığı tarafından incelenerek onaylandı. Bu durum klasik proje metodolojisinde, üretim faaliyetlerinin de başlaması anlamına geliyor. FNSS, detay tasarımın yanında ilk paletli araç prototipini üreterek tanksavar kulesi Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi’ni (UKTK) kullanıcının görüşlerine sundu ve fabrika testlerini gerçekleştirmeye başladı. Prototipin ortaya çıkması için geçen 15 aylık süre, dünya genelindeki, yakın zamanlı benzer projeler arasında rekor olarak nitelendirilebilecek kadar kısa olmasıyla da dikkat çekiyor.

STA Projesi’nin, Tekerlekli Tanksavar Sistemi olan PARS-STA’nın birinci prototipinin ise Nisan ayında tamamlanması ve Mayıs ayında, doğrulama testlerine başlanması öngörülüyor.

STA Projesi kapsamında geliştirilen, hem paletli hem de tekerlekli araçların seri üretimlerinin, 2021 yılında tamamlanması ve 260 aracın tamamının, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.

FNSS Pazarlama ve Programlar Grup Başkanı Aybars Küçük, projede gelinen nokta ile ilgili şunları söyledi: “FNSS, KAPLAN ürün ailesi ile paletli zırhlı araçlar alanında, önümüzdeki dönemin standartlarını tanımladı. KAPLAN ürün ailemizin en küçük üyesi olan KAPLAN-STA’nın, 15 ay gibi kısa bir sürede gereksinimden gerçeğe dönüşmesi, bizleri gururlandırıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığımız, özgün bir konsept tanımlayarak ihtiyacını ortaya koydu. Savunma Sanayii Müsteşarlığımız da projeyi, bu ihtiyacın en etkin şekilde karşılanmasını sağlayacak, yerli ve milli çözümü elde edecek şekilde kurguladı. Görev, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapılan ihale sonucu FNSS’ye verildi. Eminim ki projede yakaladığımız bu ivme ile kalifikasyonu başarıyla tamamlayıp, seri üretim aşamalarına çok çabuk geleceğiz. Dünya ordularının dikkatini çekecek bir kabiliyeti, Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza kazandıracağız.”


KAPLAN-STA tank avcısı olacak

KAPLAN-STA; ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, otomatik şanzımanlı, yeni nesil bir zırhlı muharebe aracıdır. Araç, farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan bir platform tasarımına sahip.

Tanksavar silah sistemi taşıması için geliştirilen KAPLAN-STA, dünya ordularındaki benzerleri arasında en moderni olmakla birlikte, mayın ve zırh korumasına sahip; düşük ağırlığı sayesinde, farklı görevlerde de kullanılabilecek bir platform olarak tasarlandı. Modern atış ve komuta kontrol yeteneklerine sahip olarak geliştirilen tanksavar silah sistemi ile atışa hazır tanksavar füzesinin yanı sıra eş eksenli 7,62 mm makinalı tüfek ile de donatıldı.

5 yol tekerleğine ve düşük siluete sahip paletli bir araç olan KAPLAN-STA; soğuk ve sıcak iklim koşullarında, çamurlu/engebeli arazilerde ve asfalt veya stabilize yollarda, yüksek hızla hareket edebilir.

KAPLAN-STA, sınıfındaki, amfibi özelliğine sahip az sayıdaki araçtan biridir. Aracın arkasında yer alan 2 adet suda itki sistemi, derin ve akıntılı sularda operasyon yapmaya olanak sağlar. Hazırlıksız olarak suya girebilen KAPLAN-STA aracının gövdesi, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal edilir. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesi, aracın ön kısmında yer alırken; nişancı ve komutan mahalleri, aracın orta kısımda bulunur. Geriye kalan arka kısımda ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alır.