Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı'na İngiltere'den destek




Savunma Sanayii Müşteşarı Prof.Dr. İsmail Demir,  Türkiye’nin geliştirdiği Milli Muharip Uçağı (MMU-TFX) uçağının üretim programına İngilizlerin büyük destek verdiğini, bu desteğin uçağın uluslararası pazarlara açılım için önemli olduğunu kaydetti.

CNN Türk'ten Hakan Çelik'e konuşan İsmail Demir, İngilizlerle çalışılan Milli Muharip Uçağı TFX konusunda bu ülkeden gerçek anlamda bir teknoloji transferi gelip gelmediği yönündeki soruya, şu cevabı verdi: “Oradaki modelimiz BAE Systems TAI’ye bu süreçte mühendislik desteği verecek. Birlikte bir çalışma programı olacak, anlaşma ve görüşme sürecimiz çok uzun sürdü. Son olarak en üst düzeyde iki ülke arasında devletler düzeyinde imzalar atıldı.

Rolls Royce çok hevesli şekilde bu projede yer almak istediğini belirtti. Bu durum, böyle bir programda İngltere’nin daha geniş bir ortaklık yapacağı anlamına geliyor. Böylesine büyük ve uzun vadeli bir programda ne kadar çok pazar oluşturabilirseniz, fnansal ve teknik yükü ortak paylaşababilirseniz o kadar iyi olur.”

İsmail Demir, son olarak Türk savunma sanayiinin 6 milyar dolarlık cirosunun 2 milyar dolarının ihracaattan geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: www.kokpit.aero