TUSAŞ'dan Yerlileştirme Hamlesi | C4Defence





Savunma ve havacılık sanayisinde bir dizi özgün proje yürüten Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), Türkiye'nin yurt dışı bağımlılığını azaltmak için kapsamlı bir yerlileştirme çalışması yürütüyor. Firma, bu kapsamda özgün ürünlerindeki yerlilik oranını artırmak amacıyla 'Özgün Ürünlerinde Kullanılan ve Öncelikli Yerlileştirilmesi Planlanan Ürünler Raporu' hazırladı.

Özgün ürünlerin ihtiyaçlarına yönelik öncelikli ürün, sistem, alt sistem, bileşen, malzeme ve prosesleri belirleyen TUSAŞ/TAI, her bir ana kalem için ihtisas sahibi olacak şirketler oluşturmayı ana hedef olarak belirledi.

Yayınlanan raporda, firmanın özgün ürünlerinde kullanılan ve yerlileştirilmesi hedeflenen her bir kalem için Savunma Sanayi Teknoloji Taksonomisi ilişkisi, teknoloji tanımı, platformlardaki kullanım durumu, yapılması gereken testler ve özel gereksinimler belirtildi ve İtki Sistemi, Yakıt Sistemi, İniş Takımı Sistemi, İklimlendirme Sistemi, Hidrolik Sistemi, Kanopi / Saydam, Pervane, Rotor, Hidrolik Hareketlendiriciler, Elektromekanik Hareketlendiriciler, Test Sensörleri (Veri Toplama Sistemi), Pitot Tüp, Silah Sistemleri, Ham Malzemeler ve Prosesler şeklinde gruplandırdı.