KEMENT projesinin test aşamaları tamamlanıyor

Türkiye'de savunma sanayide millileşme ve yerlileşme çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor.

Savunma Sanayii Başkanlığının, bitirdiği birçok çalışma Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girdi. Savunma Başkanlığı, TSK'nın envanterine sokmak için yeni bir projenin test çalışmalarını tamamlamak üzere.
Başkanlık, ikinci 100 günlük icraat programı kapsamında milli mühimmatların atış sonrası kontrolünü sağlayacak veri bağı oluşturulması (KEMENT) projesinin testlerini tamamlamayı hedefliyor.
Başkanlığın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada KEMENT'i gösteren infografi ile birlikte "İkinci 100 günlük icraat programı kapsamında, Milli mühimmatların atış sonrası kontrolünü sağlayacak veri bağı oluşturulması (KEMENT) projesinde sistem entegrasyon testlerinin laboratuvar seviyesinde tamamlanmasını hedefliyoruz." ifadeleri yer aldı.

KEMENT Projesi

KEMENT Projesi, milli akıllı mühimmatlarda ve seyir füzelerinde kullanılmak üzere veri link terminali geliştirilmesine yönelik önemli bir teknoloji kazanım projesi olarak nitelendiriliyor. KEMENT Projesi ile keşif yapacak, gözetleyecek ve tehdit takip etmek için hava-hava ve hava-yer sistemleri arasında noktadan çok noktaya veriyi/görüntüyü aktarabilecek yetkinlikte bir veri link terminali üretim prototipinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Böylelikle ağ temelli harekâtın temelini oluşturan durumsal farkındalık yaratılacak. Karar vericilerin ağa dâhil olan tüm kaynaklardan gelen verileri değerlendirerek en uygun harekâtın planlanması ve hayata geçirilmesi mümkün olacak. KEMENT Projesi kapsamında geliştirilen veri bağı terminallerinin öncelikli olarak seyir füzelerinde ve F-16 uçaklarında kullanılması planlanıyor.

Pek çok uygulamada kullanılacak

Projenin tamamlanmasının ardından ise KEMENT veri bağı terminalleri, uzun mesafeden, elektronik harbe dayanıklı, yüksek hızlı taktik veri haberleşme ihtiyacı duyulan pek çok uygulama ve platformda kullanılabilecek bir yapıda olacak.
Seyir füzelerimizin taarruz gücünü, bekasını ve elastikiyetini arttırmak, hava-hava ve hava-yer sistemleri arasında noktadan çok noktaya veriyi/görüntüyü aktarabilme yetkinliğine sahip bir taktik veri bağı terminali prototipinin geliştirilmesini amaçlayan KEMENT Projesinde ön tasarım süreci 2016 yılında başarı ile tamamlandı.