ASELSAN, İş Birliklerine Odaklandı


MSI Dergisi’nin 152’nci sayısında yayımlanan ve Londra’da gerçekleştirilen DSEI’17 fuarına ilişkin haber ve değerlendirmelerin yer aldığı özel dosyada Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü ve ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Görgün ile yapılan “ASELSAN, İş Birliklerine Odaklandı” başlıklı söyleşi, MSI Dergisi’nin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

Fuara, özellikle ikili görüşmeler yaparak iş birliklerini arttırma hedefi ile katılan ASELSAN, standında birçok konuk ağırlayarak bu amacına ulaştı. Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü ve ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Görgün, bu yoğun gündem arasında, sorularımızı yanıtladı.

 

MSI Dergisi: Gördüğümüz kadarı ile fuarda ürün sergilemiyorsunuz. Bu tabloyu nasıl yorumlamalıyız?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: ASELSAN olarak, bu sene, özellikle ürün getirmedik. Ürünlerimiz, zaten dünyaca bilinir hale geldi. Ürün sergilemek yerine, bu yılki fuarı, ikili iş birliği hususlarını görüştüğümüz, planlı ziyaretler ile geçiriyoruz ve çok ciddi uluslararası görüşmelerde bulunuyoruz. Standımızda pek çok delegasyonu ağırladık. Hatta bu görüşmelerden, fuarı dolaşmaya da çok az fırsat bulabildik.

 

 

MSI Dergisi: Fuarla ilgili gözlemleriniz neler?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: Buradaki katılımcılardan görebileceğiniz gibi DSEI, dünyanın en prestijli savunma fuarlarından bir tanesi. Sektörde ön planda olan herkesin boy gösterdiği bir fuar ve Türkiye, bu fuarda, milli katılımla yer alıyor. Bundan 10 yıl kadar önce, bu fuara, ülkemizin böylesine geniş bir katılım sağlayacağı söylesek, herkes; “Ne güzel bir hayal, ne güzel bir gelecek.” diye düşünürdü. Ancak bugün, Türkiye çok geniş bir katılımla burada. Diğer ülkelerin katılımlarına baktığımızda, bizim için gurur verici bir durum. Bu milli katılım için de SSM’ye ve SSI’ya buradan teşekkür ediyorum. Milli Savunma Bakan Yardımcımız Şuay Alpay ve MSB Müsteşarımız Ali Fidan’ın da bu fuara katılarak firmalarımıza destek olmaları, bizim için ayrıca gurur verici.

 

MSI Dergisi: Türk firmaların fuar katılımı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: Hepsini tek tek ziyaret ediyorum. Sadece Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın şirketleri ile değil, bu sektörün içinde yer alan, irili ufaklı tüm şirketlerle görüşüyoruz. Eminim ki HAVELSAN, ROKETSAN gibi diğer şirketlerimiz de burada ciddi açılımlar yapacaklar. Yeni ortaklıklar kurup, yeni iş birliği imkânları oluşturacaklar. Benim en çok önemsediğim şeylerden birisi de zaten şu: Biz tüm firmalarımızla aynı gemideyiz ve birbirimizin rakibi değiliz. Birbirimizi tamamlayan parçalar, ahenk içerisinde büyüyen bir ekosistemiz. Bu havayı, bütün ekiplerde görmüş olmak da beni açıkçası ayrıca memnun etti. Ülke olarak bu alandaki teknolojik kabiliyetimiz, üretimimiz, ihracatımız, bilinirliğimiz ve tanınırlığımız, zamanla daha da artacak diye düşünüyorum.

Ayrıca özellikle belirtmek istiyorum ki; HAVELSAN’ın burada sergilediği bir ürünü var: Bir tür arttırılmış gerçeklik uygulaması olan, Holografik Durumsal Farkındalık Sistemi. HAVELSAN, bu sistemi, GTÜ’deki öğretim üyelerimizin desteği ile geliştirdi. Bu, üniversite-sanayi iş birliğinin de çok güzel bir uygulaması oldu. Türkiye’de bu konuda çalışmak isteyen diğer pek çok şirkete de öğretim üyelerimiz danışmanlık hizmeti veriyor.

 

MSI Dergisi: ASELSAN, Temmuz ayında, Malezya’da bir şirket kurduğunu açıkladı. Bu şirketin faaliyetleri ile ilgili bilgi verir misiniz?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: Öncelikle, şirketin faaliyet alanının Malezya ile sınırlı olmadığını söylemek istiyorum. Çünkü Güney Doğu Asya pazarı, bizim için çok önemli ve çok güçlü olduğumuz bir pazar. Burada çok ciddi fırsatlar ve iş birliği imkânları mevcut. Sadece savunma sanayisi açısından da değil üstelik. Sivil uygulamalar konusunda da orada hedeflerimiz var. Bu şirket de güçlü bir varlığımızın olduğu Güney Doğu Asya pazarındaki gelişmeleri yakından takip etmemize yardımcı olacak.

 

GTÜ Rektörü ve ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Görgün’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

http://bit.ly/2nQtgye