DSEI 2017 Özel Dosya: FİGES, Teknoloji Odaklı Bir Şirketler Topluluğu Olma Yolunda


MSI Dergisi’nin 152’nci sayısında yayımlanan ve Londra’da gerçekleştirilen DSEI’17 fuarına ilişkin haber ve değerlendirmelerin yer aldığı özel dosyada “FİGES, Teknoloji Odaklı Bir Şirketler Topluluğu Olma Yolunda” başlıklı söyleşi, MSI Dergisi’nin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

FİGES, IDEF’17 fuarında ilk kez sergilediği Teleskopik Yükseltme Sistemi (MAST) ürün ailesinin iki üyesi ile Londra’da boy gösterdi. Firma, bir süre aradan sonra katıldığı ilk yurt dışı fuar olan DSEI’ye, yurt içi ve yurt dışından aldığı MAST siparişleri ve yeni şirket kurulumu haberleri ile geldi. Firmanın son dönemdeki faaliyetleri hakkında, FİGES Genel Müdürü Koray Gökalp’ten bilgi aldık.

MSI Dergisi: FİGES artık; biyonik el, MAST, 3 boyutlu yazıcı gibi ürünleri olan bir firma olarak boy gösteriyor. Bu kimlik, yurt dışı fuar katılımı faaliyetlerinizde nasıl değişikliklere yol açtı?

Koray GÖKALP: DSEI, kendi ticari ürünümüzle katıldığımız ilk yurt dışı fuar. Ürün sahibi olmadan önce, sadece bir mühendislik firması olduğumuz dönemde, yurt dışı fuar katılımlarının bizim için gözle görülür bir faydası olmuyordu. Bunun bir sebebi de bir alanda uzmanlaşmadan, “Ben her işi yaparım.” yaklaşımının, müşteri gözünde, çok fazla bir kıymetinin olmaması diye düşünüyorum. Dolayısıyla teknoloji seviyesi üstün ürün sahibi olmak, yabancı fuarlarda oldukça ilgi görmemizi sağladı.

 

MSI Dergisi: MAST cephesinde çalışmalarınız hangi aşamada?

Koray GÖKALP: MAST’ın kalifikasyonu ile ilgili; EMI (elektromanyetik etkileşim), EMC (elektromanyetik uyumluluk) ve titreşim de dâhil olmak üzere, en zorlu testleri başarı ile geçtik. Önümüzde sadece, Ekim ayı içerisinde, İngiltere’deki bir test merkezinde gerçekleştireceğimiz, tozlu ortamda çalışma testleri kaldı. Dolayısıyla çok kısa bir süre içerisinde, MAST ailemizin, uluslararası standartlarda ürünleri olacak. Gerçekleştirdiğimiz sonlu elemanlar analizi ve saha testleri, ürünümüze, üzerine entegre edildiği kara platformu 80 km/s hızda hareket ederken bile açık pozisyonda kullanım kabiliyetini kazandırıyor ki; bu halen daha pek çok rakibimizde olmayan bir avantaj. Bu sayede ürünümüz, muharebe sahasında, taktik açıdan önemli bir fark yaratabilecek hâle geliyor. Bunun en güzel örneğini, BGM-71 TOW tanksavar füzesinin, yeni nesil kablosuz sürümünü taşıyan platformlarda görmek mümkün. Bu füze sistemi, nişan hattında kumanda (Command to Line of Sight) prensibi ile çalıştığı için, atışı yapan lançerin, füze hedefe ulaşana kadar, hedefi nişan hattında tutması gerekiyor. MAST’ımızın entegre edildiği bu füzeyi taşıyan bir platform ise füzeyi ateşledikten sonra, sütre gerisine saklanabilme kabiliyeti kazanıyor.

 

MSI Dergisi: MAST’ın kullanılacağı platforma entegrasyonu nasıl olacak?

Koray GÖKALP: FİGES, benzer ürünlere sahip olan rakiplerinden, çok önemli bir farkla ayrılıyor. O da temelde bir mühendislik şirketi oluşu. Dolayısıyla biz, daha en başından, entegrasyon faaliyetlerini de yürütmek maksadıyla yola çıktık. O yüzden entegrasyon, bizim için işin en kolay kısmı.

 

FİGES, MAST Siparişleri ile Büyüyor

MSI Dergisi: MAST çözümleriniz için sipariş aldınız mı?

Koray GÖKALP: Evet, yakın bir zamanda, ASELSAN’ın ​​Savunma Sistem Teknolojileri (SST) Sektör Başkanlığı ve Radar ve Elektronik Harp Sistemleri (REHİS) Sektör Başkanlığı’ndan, çeşitli ebatlardaki, toplam 110 adet MAST için sipariş aldık. Bu sene sonuna kadar, 20 tanesini imal edip vereceğiz. Ayrıca Kore Cumhuriyeti’nin LIG Nex1 firmasına da 1 adet MAST satışı gerçekleştirdik ki; bu bizim ilk ihracat başarımız oldu. Bu satışı, ana yüklenicinin LIG Nex1; son kullanıcının ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olduğu bir proje kapsamında yaptık. Ürünümüz, şu anda BAE tarafından da ayrıca test ediliyor. Testlerden geçtiğimizde, 100 adetlik daha ilave sipariş alacağız. MAST’la ilgili, çeşitli kurum ve kuruluşlara verdiğimiz tekliflerin toplam değeri 21 milyon dolara; aldığımız siparişlerin toplam bedeli ise 6 milyon dolara ulaştı. Verdiğimiz tekliflerin sayısı da 13’ü buldu. MAST konusunda bu kadar yoğun bir talep olunca, biz de Ankara’da, Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde, sadece MAST üretimi konusunda faaliyet gösterecek, FİGES Yükseltme Sistemleri Teknoloji A.Ş. (FİGES Teknoloji) isimli yeni bir şirket kurduk. Şu anda, bu şirket bünyesinde kurduğumuz 4 adet üretim hattının kalifikasyonunu tamamlamaya çalışıyoruz. Hatlarımız tam kapasite ile çalışmaya başladığında, yıllık üretim miktarımız, 30’dan 90’a çıkacak. FİGES Teknoloji şirketimizle ilgili beklediğimiz diğer bazı gelişmelerde de son aşamaya gelindi. Yakında bunların da meyvelerini toplayacağız.

MSI Dergisi: Neden MAST üretimi için yeni bir şirket kurmayı tercih ettiniz?

Koray GÖKALP: FİGES, artık şekil değiştiriyor. FİGES, bundan böyle, merkezde, Ar-Ge odaklı girişimleri destekleyen bir yatırım şirketinin bulunduğu; etrafında ise ürün sahibi olan veya özelleşmiş hizmet alanlarını barındıran firmaların bulunduğu bir şirketler topluluğu olacak. FİGES Teknoloji’de olduğu gibi, yazılım satışı için ayrı, 3 boyutlu yazıcı üretimi için ayrı, biyonik elin üretimi için ayrı birer şirket kuracağız. FİGES, yapısı gereği birçok mühendislik disiplinini, hizmet ve sektör alanını şu anda içinde barındırıyor. Bu nedenle tek bir alanda özelleşmiş hizmet veya ürünlerimizi, ayrı firmalar altında ticarileştirerek, organizasyonel, idari ve ticari olarak sürdürülebilir bir yapı kurduk. Merkezdeki yatırım şirketinin amacı farklı sektörlerde ihtiyaç duyulan stratejik hizmet alanları ve ileri teknolojili ürün fikirlerini, hem kendi içinden hem de dışarıdan gelecek girişimciler ile belirleyerek, Ar-Ge aşamaları ile bu fikirleri geliştirmek, olgunlaştırmak ve FİGES Teknoloji A.Ş.’de olduğu gibi sürdürülebilir bir kurumsal yapıda ticarileştirmektir. Bu yapıda girişimciler, fikirlerini yeşertebilmek için, FİGES’in her türlü tesisinden, altyapısından ve finansman gücünden faydalanabilecekler; fikirleri neticesinde ortaya çıkacak ürüne ilişkin hakların bir kısmına da sahip olacaklar.

 

MSI Dergisi: Ürün cephesinde sırada ne var?

Koray GÖKALP: MAST’ın, farklı ihtiyaçlara da cevap verebilen sürümlerini geliştireceğiz. Bunlar arasında; 20 metrelik büyük bir sistem, tanklarda kullanılmak üzere 2-2,5 metrelik bir sistem ve son olarak da tek er tarafından taşınabilen, 2-3 kg ağırlığında sırt tipi bir sistem yer alıyor. Böylece kompozit ailesini bitirmiş olacağız. Şunu da belirtmeliyim ki; biz kompozit malzemelerin analizinde, Türkiye’de rakipsiziz. FİGES, özellikle uzun fiberli kompozitlerin analizi alanında, bir numaradır. 3 boyutlu yazıcımızı da artık makina fuarlarında sergilemeye başlayacağız. Bu üründen, bir tane TUSAŞ almıştı. Şimdi, Kale Havacılık ve Kale AR-GE firmalarına vereceğiz. Bir de Pakistan’da potansiyel bir müşterimiz var. Ayrıca bu ürün ailesi ile ilgili olarak Ankara’da, bir işleme merkezi kurmayı planlıyoruz. 4 adet 3 boyutlu yazıcının yer alacağı bu tesiste, hem kendimiz için hem de diğer firmalar için üretim yapacağız.

 

MSI Dergisi: Bundan sonra FİGES’i hangi etkinliklerde göreceğiz?

Koray GÖKALP: MAST çözümlerimiz ile önde gelen bütün etkinliklere katılmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde, ilk önce Ankara’daki 8’inci Deniz Sistemleri Semineri’ne katılacağız. Yurt dışında ise Kuveyt’teki GDA, Katar’daki DIMDEX, Malezya’daki DSA ve BAE’deki IDEX fuarlarına katılım sağlamayı planlıyoruz. Kısacası, artık ürünlerimiz ortaya çıktığı için, bundan sonra daha fazla fuarda boy göstereceğiz.

 

FİGES Genel Müdürü Koray Gökalp’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

http://bit.ly/2B9Jojw