DSEI’17 Özel Dosya: Türk Savunma ve Havacılık Sanayisi, IDEF’te Yakaladığı İvmeyi, DSEI ile Sürdürdü


MSI Dergisi’nin 152’nci sayısında yayımlanan ve Londra’da gerçekleştirilen DSEI’17 fuarına ilişkin haber ve değerlendirmelerin yer aldığı özel dosyanın “Türk Savunma ve Havacılık Sanayisi, IDEF’te Yakaladığı İvmeyi, DSEI ile Sürdürdü” başlıklı giriş haberi, MSI Dergisi’nin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

Avrupa’nın önde gelen savunma ve havacılık fuarlarından DSEI, bu yıl, 12-15 Eylül tarihlerinde, Londra’da gerçekleştirildi. Bir önceki fuarın düzenlendiği 2015’te olduğu gibi, Türkiye’nin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) iş birliğiyle düzenlenen milli katılımla yer aldığı fuara, Türkiye’den, 28 kurum ve kuruluş katıldı.

 

Toplamda 110 ülkeden, 35.008 ziyaretçinin geldiği fuarda, 1.600 firma stant açtı. Ziyaretçi sayısı, 2015’e göre, %3’lük bir artış gösterdi. Fuarda, çeşitli kara, deniz ve hava platformları da ziyaretçilerin karşısına çıktı. İngiltere’nin tekerlekli zırhlı araç ihalesine ilgi gösteren Rheinmetall, ilk tasarım çalışmalarında Birleşik Krallık’ın da rol almasından yola çıkarak “British by Birth” (Doğuştan Britanyalı) sloganı ile Boxer 8×8 aracını, Birleşik Krallık bayrağı renklerinde boyanmış olarak sergiledi. Deniz tarafında, farklı ülkelerden, 7 adet gemi de kapılarını ziyaretçilere açtı. Ayrıca fuar sırasında, küçük su üstü araçları da çeşitli gösterilerle hünerlerini sergilediler. Hava tarafında ise Saab, Gripen platformunun, hava savunma eğitiminde hasım rolünü üstlenecek (aggressor) sürümünün lansmanını yaparak dikkatleri üzerine çekti. Fuarın bir diğer dikkat çeken yönü, sıhhiye sınıfı ile ilgili gelişmelerin ön plana çıkması oldu. Bu alandaki çözümler, ayrı bir bölümde tanıtıldı.

Fuarda, Türkiye’yi, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay başkanlığındaki heyet temsil etti. Heyette, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ali Fidan başta olmak üzere, diğer üst düzey yetkililer de yer aldı. Fuara Türkiye’den katılan firmalar ve kuruluşlar, şöyle sıralandı: 3EEOS, Altınay, ARES Tersanesi, ASELSAN, AVS, BMC, FİGES, Garanti Giyim, Grup İmpeks, HAVELSAN, Katmerciler, MAKEL, Medyacity, MKEK, Nero Endüstri, Nurol Makina, Nurol Teknoloji, OSSA, Otokar, Öztek, REPKON, ROKETSAN, Sarsılmaz, TAIS, T-Kalıp, TRANSVARO, Unifo ve Yakupoğlu.

DSEI fuarı kapsamında, Türk firmalarından ve Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olan yabancı firmalardan öne çıkan haberleri, ilerleyen sayfalarımızda derledik.

 

Fuarda, Türkiye’yi, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay başkanlığındaki, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ali Fidan’ın da yer aldığı bir heyet temsil etti.

 

AYESAŞ Genel Müdürü Öner Tekin, fuar sırasında, AYESAŞ’ın ortaklarından L3 Technologies’in üst düzey yetkilileri ile de görüşmeler gerçekleştirdi. Tekin, fuar kapsamında, yeni nesil tahrik sistemleri geliştirilmesi konusunda, karşılıklı teknoloji transferi yapılabilmesine yönelik görüşmeler yapılması amacıyla L3 Technologies yetkilileri ile Türkiye’nin bu konudaki yetkin platform üreticilerini de bir araya getirdi.

 

Fuarda, Saab’ın Gripen platformunun aggressor sürümünün de lansmanı yapıldı.

 

Rheinmetall, fuarda, Boxer 8×8 aracını, “British by Birth” (Doğuştan Britanyalı) sloganı ile Birleşik Krallık bayrağı renklerinde boyanmış olarak sergiledi.

http://bit.ly/2iwT2lG