Gemilerde Helikopter Operasyonlarına Hexagon Studio Güvencesi






MSI Dergisi’nin 153’üncü sayısında yayımlanan ve 16-17 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen 8’inci Deniz Sistemleri Semineri’ne ilişkin haber ve değerlendirmelerin yer aldığı özel dosyadaki “Gemilerde Helikopter Operasyonlarına Hexagon Studio Güvencesi” başlıklı özel haber, MSI Dergisi’nin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:





Hexagon Studio’nun gündemi, gemilerde helikopter operasyonlarının güvenliğini yakından ilgilendiren; Gemi Helikopter Harekât Limitleri (GHHL) ve Güverte Arayüz Pilot Efor Skalası (GAPES) haritaları oldu. Firmanın, her iki haritanın çıkartılması için geliştirdiği mühendislik yaklaşımları, İş Geliştirme Müdürü Ünal Elbeyli tarafından anlatıldı.

Gemilerde:
Su üstündeki yapının, rüzgârın akışını bozması,
Baca gazlarının iniş-kalkış platformuna etkisi ve,
Sert deniz durumları nedeniyle,

helikopter operasyonları sırasında, helikopterin manevra kabiliyeti olumsuz olarak etkileniyor. Çözüm ise her gemi için ayrı ayrı oluşturulan, GHHL ve GAPES haritalarında yatıyor. Söz konusu haritalar, NATO dokümanlarında da yayınlanıyor ve müşterek harekâtlarda da kullanılıyor.




Hexagon Studio, GHHL ve GAPES haritalarının teknoloji gösterimini, IDEF 2017’de sergilediği Temel Uçuş Eğitim Simülatörü’nde gerçekleştirdi.



Elbeyli, sunumunda, Hexagon Studio’nun bu haritaları oluşturmak için geliştirdiği metodolojiyi, bu metodolojinin örnek gemi ve helikopter modelleri üzerinde uygulanmasını ve elde edilen sonuçları anlattı. Hexagon Studio, bu haritaların teknoloji gösterimini, IDEF 2017’de sergilediği, Temel Uçuş Eğitim Simülatörü’nde gerçekleştirdi.




Hexagon Studio, GHHL ve GAPES haritalarının oluşturulması için, bir metodoloji de geliştirdi.



Elbeyli, sunumunun sonunda, GHHL haritalarının, helikopter harekâtı icra eden tüm gemiler ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenecek farklı modellerdeki helikopterler için çıkartılması gerektiğini ve Hexagon Studio’nun, bu görev için hazır olduğunu vurguladı. Elbeyli’nin sunumunda, bu çalışmanın yapılabileceği gemiler arasında; MİLGEM, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, Lojistik Destek Gemisi, Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi, Amfibi Gemi, MOSHİP, RATSHİP ve TF-2000 de sayıldı.

http://bit.ly/2lfzNhr