S-400 anlaşmasının detayları




Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın alımına ilişkin anlaşmada son imzaların atılması beklenirken, Moskova’dan anlaşmaya dair son detaylar kamuoyuna açıklandı.


Rusya devlet savunma sanayi tekeli Rostec'in Başkanı Sergey Çemezov, Kommersant gazetesine verdiği özel demeçte anlaşmanın bedelinin 2,5 milyar dolar olacağını söyledi.
Komersant muhabirinin, “Soru jeopolitik: Rusya’nın Türkiye’ye S-400 Triumf savunma füzeleri sistemi satmasındaki çıkarı nedir?” sorusuna, Başkan Putin’e en yakın isimlerden olan Sergey Çemezov şu karşılığı verdi:
Füze sisteminin satış şartları ile ilgili bir soruya ise Çemezev, “Rusya ve Türkiye maliye bakanlıkları görüşmeleri sonuçlandırdılar. Sadece son belgelerin onayı kaldı. Şunu söyleyebilirim, kontrat bedelinin yüzde 45’ini Türkiye avans olarak ödeyecek. Yüzde 55’i ise Rusya’nın vereceği kredi olacak. İlk teslimatın 2020 martında yapılması planlanıyor” diye cevap verdi.

Bu arada Çemezov’un “ortak üretim” konusuna hiç değinmemesi ve sadece “teslimattan” bahsetmesi dikkati çekti.



Sergey Çemezov, Başkan Putin’in St. Petersburg yıllarından ve KGB’den en eski dostlarından biri olarak “A Takımı”nın üyesi sayılıyor ve Kremlin çevresinin en güçlü isimlerinden biri olarak uzun yıllardır savunma sanayini kontrol ediyor.

Source: turkrus.com