Söyleşi: İŞBİR Genel Müdürü Burhan Özgür


İŞBİR Genel Müdürü Burhan Özgür ile yapılan ve MSI Dergisi’nin 149’uncu sayısında yayımlanan söyleşi, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

“Türkiye’nin geleceğine güç vermeye hazırız!”

 

Alternatör ve jeneratör üretimi konusunda, savunma ve havacılık sektörünün lider şirketi olan İŞBİR Elektrik Sanayi A.Ş. (İŞBİR), Ağustos ayında, kuruluşunun 40’ıncı yıldönümünü kutladı. 15 Ağustos 1977 yılında kurulan ve 1988 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV)’nın bağlı ortaklığı olarak faaliyetlerine devam eden İŞBİR, geride kalan 40 yılda, Türkiye’nin önemli savunma projelerinde rol aldı. İŞBİR’in gelişimini ve geleceğe dair planlarını, İŞBİR Genel Müdürü Burhan Özgür ile konuştuk.

 

MSI Dergisi: Burhan Bey, öncelikle, geride kalan 40 yılı konuşmak istiyoruz. İŞBİR, geride bıraktığı 40 yılda, nereden nereye geldi; kurumsal gelişim bakış açısı ile anlatır mısınız?

Burhan ÖZGÜR: Sözlerime, İŞBİR’in, ikinci 40 yılında da başarısını ve yükselişini sürdürmesini dileyerek başlamak istiyorum.

İŞBİR, kuruluşunun ardından, 1981-1984 yıllarında, Hitzinger ile alternatörleri konu alan bir iş birliği yaptı. Sonrasında ise bugüne kadar, hep özgün ürünlerle yoluna devam etti. Her geçen yıl, alternatör ve pano üretimi konusunda gelişme kaydetti. Bugün, Türkiye’de, 2.000 kVA’ya kadar güç üreten alternatörleri üretebilen ilk ve tek firmayız. Her türlü panoyu -senkron, dual, 8’li senkron, 10’lu senkron- üretebiliyoruz.

Teknoloji alanında, daha da öteye geçerek, sessiz jeneratör ürünümüzü ortaya çıkarttık. Bunda kullanılan alternatör, daha da özel: Su soğutmalı ve asenkron. Bu alternatörü de Türkiye’de üreten tek firmayız; dünya genelinde de 3 ya da 4 firmadan birisiyiz.

İŞBİR’in, bugün geldiği noktada iddialı olduğu bir diğer alan, deniz uygulamalarına yönelik marin (marine / denize ait) jeneratör grubu. Bu tür jeneratörleri üreten tek firma, yine İŞBİR. MİLGEM projesinde, 4 geminin her birinde kullanılan, 4’er tane 750 kVA jeneratörü biz teslim ettik. Bunların alternatörleri, panoları, makina başı panelleri ve yangın sistemleri, İŞBİR’in özgün alt sistem ve bileşenleridir. Bu jeneratörler özelinde, yerlilik oranı %57’dir.

Tüm bu ürün ve yeteneklere baktığımızda, İŞBİR’in, 40 yıl içerisinde, sürekli gelişim gösterdiğini söyleyebiliriz.

40 yıla baktığımızda, istediğimiz noktaya gelemediğimiz yerler de var. Bakın, jeneratörler, 3 ana bileşenden oluşur: Alternatör, pano ve motor. Motor konusunda istediğimiz noktada değiliz; dışa bağımlılığımız sürüyor. Tabii ki İŞBİR bir motor firması değil; motor, çok farklı bir uzmanlık alanı. Demek istediğim, Türkiye olarak jeneratörlerde kullanılan motorları üreten noktaya gelemedik. Burada, İŞBİR’e düşen pay, bu konuda farkındalık yaratmak ve birileri motor üretmeye çalışıyorsa onları desteklemek. Türkiye’de, jeneratörlerde kullanılabilecek bazı motorları üreten firmalar var. Ama bunlar, 100-150 kVA’lık jeneratörlere yetecek seviyede. Bunların dışında, tamamen yurt dışına bağımlıyız.

Jeneratörler için saydığım 3 ana bileşen dışında; şase, kabin, susturucu, egzoz gibi bileşenler de var. Bunların tümü değerlendirildiğinde, yerli katkı payı en yüksek jeneratörü üreten şirket, İŞBİR’dir.

 

MSI Dergisi: Motor konusuna ayrı bir parantez açtınız. Oradan devam etmek istiyoruz. Türkiye’de, motor üretme konusunda, son dönemde yoğunlaşan çalışmalar var. Siz bu çalışmalarda nerede yer alıyorsunuz?

Burhan ÖZGÜR: Görüştüğümüz firmalar var. Örneğin, Ankara’da yerleşik Yavuz Motor’dan, örnek ürünler aldık. Denemelerimiz devam ediyor. 100 kVA’lık sistemimize entegre ettik ve olumlu sonuçlar aldık. 30, 40 ve 60 kVA’lık ürünlerimiz için de birer motor alıp ayrıntılı testler gerçekleştireceğiz. Böylece, aylar mertebesi gibi kısa bir sürede, %80-85 oranında yerli jeneratörler ortaya çıkartacağız. Bunlar, ilk aşamada, 100 kVA’ya kadar ürünler olacak; kısa süre içinde de 150 kVA’ya ulaşmayı hedefliyoruz.

Burada, şu konunun da altını çizmek isterim: Biz, yüksek yerlilik oranına sahip jeneratörleri ortaya koyduğumuzda, başta kamu kurumları olmak üzere, bu sınıfta jeneratör kullanan herkesin, bunlara ilgi göstermesini bekliyoruz. Özellikle devletimizin, yerli ürünün yanında olmaya devam edeceğine; kamu kurumlarının, yerli ürünleri almasını desteklemeye devam edeceğine inanıyoruz.

MİLKED projesi için teslimata hazırlanan 2×13 kVA dual jeneratörler

 

MSI Dergisi: %85 gibi bir oran telaffuz ettiniz. Geri kalan %15’lik bölümde neler var peki?

Burhan ÖZGÜR: Panodaki malzemelerden bir kısmı, alternatörün içerisinde kullanılan bazı teller ve benzeri çeşitli malzeme ve bileşenler, yurt dışından alınıyor. Fakat bunlar, motor kadar kritik bileşenler değil. Teknolojik değil, ekonomik nedenlerle Türkiye’de üretilmiyor ya da dünya piyasalarında, ticari olarak rahatça bulunabiliyor.

  

İŞBİR’in sessiz jeneratör ürün ailesi: (soldan sağa) 5 kW, 10 kW ve 30 kW

 

Ciroda 4 Kat Büyüdük

MSI Dergisi: Bugünün İŞBİR’i ile ilgili; ciro, çalışan sayısı, proje sayısı, Ar-Ge’ye ayrılan pay, ihracat gibi rakamsal verileri paylaşarak, okuyucularımızın önüne bir tablo koyabilir misiniz?

Burhan ÖZGÜR: Yakında, İŞBİR Genel Müdürü olarak 7’nci yılımı tamamlayacağım. Göreve başladığım gün, İŞBİR’in çalışan sayısı, 75 kişiydi. Bugün ise 120 kişi. 75 kişiden emekli olanlar, sağlık nedeniyle ayrılanlar olduğunu da hesaba katarsak istihdam ettiğimiz personel sayısının, neredeyse 2 katına çıktığını söyleyebiliriz. Diğer yandan, 2010 yılında 10 milyon lira olan ciromuz, 2016 yılında, yaklaşık 40 milyon liraya ulaştı. 2017 için hedefimiz, 55-60 milyon lira civarında bir rakama ulaşmak.

Bu süreçte, rakamlarda, olumsuz olarak nitelendirebileceğimiz tek konu, ihracat. Son 1-2 yılda, ihracat rakamlarımız biraz düştü. Bizim dış pazarlarımız, ağırlıklı olarak Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu ülkeleri. Bu bölgelerdeki ekonomik durum ve ülke özelinde harcama öncelikleri ile ilgili değişiklikler, bizim ihracat rakamlarımıza da olumsuz yansıdı. Burada altını çizmemiz gereken bir konu var. Özellikle savunma sanayisinde, ana yüklenicilerin ihraç ettiği platform ve sistemlerde bizim jeneratörlerimiz olsa da bizim açımızdan bunlar, yurt içine – platformun ya da sistemin üreticisine – yaptığımız teslimatlardır. Bunları ihracat rakamlarımıza dâhil etmiyoruz.

İŞBİR, BAYRAKTAR TB2 taktik insansız hava aracının yer kontrol istasyonu için 2×26 kW dual mobil otomatik jeneratörlerinin üretimine devam ediyor.

 

Görev yaptığım dönemde, beni en çok mutlu eden konulardan bir tanesi de Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilen 3 insansız hava aracı (İHA) sistemi olan; TUSAŞ ANKA, Baykar Makina BAYRAKTAR ve Vestel Savunma KARAYEL’in yer istasyonlarında, İŞBİR ürünü jeneratörlerin kullanılıyor olmasıdır.

Askeri deniz platformları tarafında da çok iyi bir konumdayız. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen 16 adet Yeni Tip Karakol Botu (YTKB)’nun her birinde, 2’şer adet jeneratörümüz var. Tank Çıkarma Gemisi (LST) projesi kapsamında inşa edilen 2 gemide de jeneratörlerimiz kullanılıyor. Türkmenistan’a ihraç edilen ve YTKB’yi temel alan 25 gemi için, toplam 62 jeneratör teslim ettik. MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen 4 gemide de bizim jeneratörlerimiz kullanılıyor. Son olarak, IDEF 2017 sırasında, STM ile Test ve Eğitim Gemisi’ne jeneratör sağlamak için sözleşme imzaladık. Bunları da yıl sonuna kadar teslim edeceğiz.

ASELSAN GURU Hibrit Enerji Sistemi’nin jeneratörlerini İŞBİR sağlıyor.

 

Tabii burada bir üzüntümüz var. Türkiye’nin ciddi bir ticari denizcilik filosu ve ciddi bir ticari gemi inşa sanayisi var; ama henüz, ticari gemilere jeneratör teslim etme fırsatımız olmadı. Bu konuda çabalarımız devam ediyor. Meslek kuruluşları ile görüşüyoruz. Henüz bir sonuç alamadık; ama çabalarımız devam edecek.

Kara tarafında da çok sayıda askeri projede rol aldık ve almaya devam ediyoruz. TASMUS projesi için, 50 tane römorklu 2×15 kVA dual tip jeneratör üretiyoruz. Bunların teslimatları devam ediyor. Yine aynı proje kapsamında, 72 adet 5 kW sessiz jeneratörün üretimi ve teslimatı sürüyor. ADOP projesinin yeni etabı ile ilgili sözleşmeyi imzaladık. Bunun için de 48 tane römorklu dual jeneratör üretiyoruz. HERİKSS ve JEMUS, devam eden diğer projelerimiz. Ayrıca MİLKAR ve MİLKED projelerinde de varız. Kara Kuvvetleri Komutanlığının ve Jandarma Genel Komutanlığının, jeneratör ihtiyacı olan tüm projelerinde rol aldığımızı söyleyebilirim.

 

MSI Dergisi: Rakamlardaki değişimin arkasında yatan etmenler sizce neler?

Burhan ÖZGÜR: İŞBİR’i sektördeki diğer aktörlerden farklı kılan, katma değer yaratan çalışmalar yapması. Bizim ana bakışımız bu. Biz, üreten bir firmayız. Türkiye’de üretici olmak kolay değil. Nitekim jeneratör sektörü, Türkiye’de, İŞBİR dışında, neredeyse tamamen montaj sektörü hâline geldi. Biz, üreticiyiz ve kendimizi sürekli geliştirmeye çalışıyoruz.

Ana çalışma konseptimiz içerisinde; ürünlerin tasarlanması, üretilmesi, kalifikasyonu, sertifikasyonu, satış sonrası desteği ve lojistik desteği var. Amacımız, iyi ürünler üretmek ve bu ürünlerin arkasında durmak. Bunu da garantisi bitene kadar değil, sonuna kadar yapmak.

 

MSI Dergisi: Ciro ve çalışan sayısı rakamlarındaki değişimlere baktığımızda, aslında verimlilik açısından da önemli bir artışın olduğunu görüyoruz.

Burhan ÖZGÜR: Evet, performansımızdaki artışı, verimlilik artışına bağlayabiliriz. Son dönemde, ihracatımız azaldı; ama iç pazarda projelerimiz arttı, teslim ettiğimiz jeneratör miktarı arttı, yeni projeler gelmeye başladı. İŞBİR’e olan güven arttı. Kalitemizi yükselttik. Müşterilerimiz de bizden son derece memnun. Örneğin, özel projelerde, jeneratörlerimizi, fabrikadan teslim edip yollamıyoruz; sevk edilmesi, monte edileceği yerde indirilmesi, montajının yapılması, devreye alınması, periyodik bakımlarının yapılması, hep bizim kontrolümüzde olan işler.

MSI Dergisi: İŞBİR, hem sivil hem de askeri alanlarda çalışıyor. Savunma sanayisi ile ilgili faaliyetlerinizin, genel faaliyetleriniz içindeki payı nedir?

Burhan ÖZGÜR: %75 askeri projeler, %25 sivil projeler gibi bir dağılım var. Sivil iş payımızın düşük olmasının nedeni, o sektörde kullanıcının beklentilerinin çok yüksek olmaması ve birinci önceliğin, fiyat olması. Diğer yandan, teknik şartnamesi olan, belli standartları isteyen tüm projelerde biz öne çıkıyoruz.

 

MSI Dergisi: Sektörde, sizinle aynı alanda faaliyet gösteren çeşitli KOBİ’ler var. 40’ıncı yılını geride bırakan bir TSKGV firması olarak, onlarla iş birliği konusunda değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?

Burhan ÖZGÜR: İş ortaklarımız, şu anda, Balıkesir ve civarı ile sınırlı kalıyor. Tabii ki hedefimiz, iş ortaklıklarımızı arttırmak. Her şeyi biz yapmak istemiyoruz. Örneğin, sessiz jeneratörün alternatörünün dış kabuğu, İzmir’deki bir döküm firması tarafından sağlanıyor. Radyatör ve şase kabinleri, Manisa’daki firmalar tarafından üretiliyor.

Türkiye’deki yerli jeneratör üreticileri ile de temaslarımız oluyor. Onlara alternatör vermek istiyoruz. Bunu, ticaretin ötesinde, yerlileşme hareketi olarak görüyoruz. Biz kendi fiyatımızdan biraz fedakârlık edersek ve onlar da biraz daha pahalıya alternatör almayı göze alabilirse ortak bir paydada buluşup, sektördeki yerlilik oranını arttırabiliriz. Bu, Türkiye için olduğu kadar, bizim için de önemli. Çünkü sivil tarafa satmak için maliyeti düşürmelisiniz; ama üretim sayısını arttırmadan da maliyeti düşüremezsiniz.

 

En Büyük Atılım, Sessiz Jeneratör

MSI Dergisi: Son dönemde en çok vurguladığınız çözümünüz, sessiz jeneratör oldu. Bu çözümünüz ile ilgili neler anlatmak istersiniz?

Burhan ÖZGÜR: Bana sorarsanız İŞBİR’in son dönemde yaptığı en büyük atılım, gerçekleştirdiği en büyük başarı, Sessiz Jeneratör’dür. Tamamen kendi mühendislerinin tasarladığı, kendi teknisyen ve işçilerinin ürettiği, tamamen yerli bir üründür. Bugün itibarıyla Türkiye’de eşi benzeri yoktur.

Bu jeneratörlerin en büyük özelliği, sessiz olmaları. Bu sessizliği sağlamak için, özel bir kabin tasarlanıyor ve özel bir kabin izolasyonu sağlanıyor. Radyatör ve fan, buna göre tasarlanıyor. Ürünümüz şu anda, 7 m’de, 56 dB gürültü seviyesinde. Emsallerine nazaran, 2 dB daha sessiz.

Ürünümüz, araç üzerinde kullanılabiliyor. Modüler yapıda; gerektiğinde de araçtan indirilebiliyor. Bakım kolaylığı var. Çalışırken yanındaki diğer sistemlere zarar vermiyor; yeri tespit edilemiyor.

Sessiz jeneratörün diğerlerinden en önemli farklılığı, alternatörünün su soğutmalı olması. İyi bir alternatör üreticisi olduğumuzu her zaman ifade ediyorum ve bu alternatör, sadece İŞBİR’de üretiliyor. 5 kW’tan 30 kW’a kadar üretimimiz var. Hedefimiz, bunun güç skalasını arttırmak.

Ses seviyesini daha da düşürmeyi; hacmi ve ağırlığı da azaltmayı hedefliyoruz. Belki gelecekte, bu tür ürünler, denizaltılarda da kullanılacak.

Sessiz jeneratör, şu anda sadece askeri alanda kullanılıyor. Ama kullanım alanlarını incelediğimizde; yatlarda, mobil hizmet araçlarında –örneğin, Kızılay’ın araçlarında ya da mobil TV araçlarında- kullanılabilir.

Nisan ayı itibarıyla sessiz jeneratörün patentini de aldık. Uluslararası bir patent firması, 6 tane değişik teknik konuda, tüm dünyadaki emsalleri ile karşılaştırdı ve onlara üstünlük sağladığımızı tespit etti.

 

JEMUS Telsiz Sistemi Projesi kapsamında üretimi devam eden 2×13 kVA otomatik dual jeneratör setleri

 

MSI Dergisi: Son dönemde, Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verdiniz. Bu çalışmalarınız ile ilgili neler anlatmak istersiniz?

Burhan ÖZGÜR: Ar-Ge, İŞBİR’in, geleceği için çok önem verdiğimiz bir konu. Ar-Ge Merkezimiz, 9 Mayıs’ta, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin 462’nci Ar-Ge Merkezi olarak tescil edildi. Balıkesir Merkez sınırları içerisinde 2’nci; il sınırları içerisinde ise 3’üncü Ar-Ge merkeziyiz.

Ar-Ge Merkezimizde; bazıları lisansüstü eğitimine devam eden, bazıları yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip, genç bir ekibimiz var.

Türkiye’de ve dünyada, belki gelecek 20 yılın önemli konularından birisi, enerji olacak. Ürettiğimiz alternatörlerin daha da geliştirilmesi, özellikle yenilenebilir enerji alanında da kullanılması amacına yönelik çalışmalarımız tüm hızla devam ediyor.

Bu kapsamda; 20 kW su soğutmalı asenkron alternatör geliştirilme ve sessiz jeneratörlerin dual konfigürasyona dönüştürülmesine ilişkin projelerimiz yakın zamanda savunma sanayisinin hizmetine sunulacak.

İŞBİR’in Ar-Ge Merkezi’nde, bazıları lisansüstü eğitimine devam eden, bazıları yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip, genç bir ekip çalışıyor.

 

TÜBİTAK TEYDEB destekli diğer AR-GE projelerimizin çalışmaları da devam ediyor.  Projelerimizin bir kısmını, 2018 yılının sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Bir yandan da gelişmelere ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre yeni projeler geliştireceğiz.

Bahsettiğim projeler, savunma sanayisine de hitap ediyor. Askeri birliklerin, şehir dışında ya da operasyon sahasında, hibrit enerji sistemleri kullanmaları öngörülüyor. Bu sistemlerde, rüzgâr ve güneş enerjisi ile elektrik üretiliyor. Eğer her iki enerji kaynağı da yetersiz kalırsa jeneratör devreye giriyor. ASELSAN, GURU Hibrit Enerji Sistemi çözümünü, IDEF 2017’de sergiledi. Biz de buna jeneratörümüzle katkı veriyoruz.

İŞBİR’in 40 yıllık tecrübesi, tecrübeli ustalarda, gençlere aktarılıyor.

 

Rüzgâr, Geleceğe Taşıyacak

MSI Dergisi: Biraz da geleceği konuşmak istiyoruz. Vizyon ifadeniz şu şekilde: “Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerimiz ile ülkemizde 2020’ye kadar pazar payımızı %6’nın üzerine çıkarıp, sektörde ilk 4 firma arasında olmak. Aynı dönemde toplam ciromuz içerisindeki ihracatın payını asgari %15’e yükseltmektir.” İlk önce, iç pazardaki 2020 hedefinizi sormak istiyoruz. Bu hedefe ulaşmak, İŞBİR’i, ciro ve büyüklük bakımından nasıl bir noktaya taşıyacak?

Burhan ÖZGÜR: Rüzgâr enerjisi ile ilgili ciddi işlere imza atmak istiyoruz ve bu çalışmaların, büyümemize önemli bir katkı yapmasını hedefliyoruz. Tabii burada, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini kazanan konsorsiyumun neyi, nasıl yapacağı önem kazanıyor. Biz, İŞBİR’in; kabiliyetleri, bilgi birikimi ve tecrübesi ile katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Rüzgâr enerjisi konusunda bunlar kullanılabilirse 2020 hedeflerimizin de ötesine geçebiliriz.

Ciromuzu her sene arttırıyoruz. 2020 yılında, 150 milyon liralık ciro hedefimiz var.

 

MSI Dergisi: Yenilenebilir enerji konusuna vurgu yaptınız. İŞBİR, bu alanda neler yapıyor?

Burhan ÖZGÜR: Yenilenebilir enerji deyince, akla en başta rüzgâr ve güneş enerjisi geliyor. Biz güneş enerjisinden ziyade, rüzgâr enerjisi ile ilgileniyoruz. Rüzgâr enerjisi için, kritik 3 bileşen var: Kule, kanatlar ve alternatör. Alternatör tarafında rol almak istiyoruz. Altyapımız, bilgi birikimimiz ve kapasitemiz ile rüzgâr enerjisine yönelik alternatörler için, Türkiye’de ilk adres olduğumuzu değerlendiriyoruz.

Hedefimiz, YEKA ihalesi ile hareketlenecek rüzgâr enerjisi sektörünün ihtiyaç duyduğu, 3-3,5 MW değerlerine ulaşmak. YEKA’nın yanı sıra Milli Rüzgâr Enerjisi Projesi (MİLRES)’ni de takip ediyoruz ve bu projenin de içinde olmak için çalışıyoruz.

Yenilenebilir enerjinin, hidroelektrik santrali tarafında da çalışmalarımız var.

İŞBİR, alternatör üretim kabiliyetleri konusunda, Türkiye’de rakipsiz bir konumda.

 

MSI Dergisi: 2020’ye kadar, cironuzda, ihracatın payını %15’e yükseltmeyi hedefliyorsunuz. Bunda, savunma sanayisine yönelik çözümlerin payı ne olacak? Savunma sanayisine yönelik ihracatı, sadece Türk platform ve sistem üreticileri üzerinden mi yapacaksınız, yoksa yabancı ana yüklenicilere de çözümler sağlamayı öngörüyor musunuz?

Burhan ÖZGÜR: Yurt dışına sattığımız ürünler, ağırlıklı olarak sivil sektöre yönelik. Askeri tarafta, ana yüklenicilere üzerinden satış yapıyoruz ve bu da bizim açımızdan, satış yaptığımız taraf yerli firma olduğu için, ihracat sayılamıyor. Bununla birlikte, savunma tarafında da doğrudan yabancı firmalara satış ile ilgili görüşmelerimiz oluyor. Örneğin, IDEF 2017 sırasında, Pakistanlı bir firma ile görüştük.

 

MSI Dergisi: Türkiye’nin önünde, TF-X ve TF-4500 hava savunma fırkateyni gibi zorlu prestij projeleri yer alıyor. Bu projelerde İŞBİR hangi rolleri üstlenmeye talip?

Burhan ÖZGÜR: Şu anda Türkiye’nin yürüttüğü projelerde, bize ihtiyaç duyulan her yerde varız. Örneğin, Özgün Helikopter Programı’nda, alternatör üretimi ile ilgili TUSAŞ ile görüşüyoruz. Gelecekte de bize görev düşen her projede var olmaya devam edeceğiz. Kısacası, Türkiye’nin geleceğine güç vermeye hazırız!

TUSAŞ ANKA insansız hava araçlarının yer kontrol istasyonları için üretilen 2×40 kVA konteynerli jeneratör sistemi

 

MSI Dergisi: Son olarak, yeni tesis yatırımınızı sormak istiyoruz.

Burhan ÖZGÜR: Hem şu anda tesislerimizin bulunduğu alanın yeni imar planına alınması hem 40’ıncı yılımızı doldurduğumuz fabrikamızın eskimesi ve artık yetmemesi hem de teknolojimizi yenileyeceğimiz bir yatırım yapma ihtiyacı duymamız, bizi bir arayışa itti. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nden, 36,5 dönümlük bir arazi satın aldık. Burada yeni bir tesis kuracağız ve bu tesiste, otomasyona geçmiş, modern bir alternatör üretim hattı kuracağız. Çift vardiya yaparak üretimimizi arttırmayı hedefliyoruz. Bu kapasiteyi, hem kendi ürünlerimizde kullanacağız hem de alternatör ihtiyacı olan diğer üreticilerin ihtiyacını karşılayacağız. Üretim artışı ve otomasyon, fiyatları aşağıya çekmemize de yardımcı olacak ve böylece, sivil piyasada daha çok söz sahibi olacağız.

Sessiz jeneratör ve yenilenebilir enerji konularında da birer üretim hattımız olacak.

Yeni tesisimiz için, proje çalışmalarına başladık; en geç 2-2,5 sene içerisinde, bu tesiste üretime geçmeyi hedefliyoruz. Taşınma, aşama aşama olacak. İlk başta, hem burada hem de yeni tesisimizde çalışıyor olacağız; zamanla her şeyi yeni tesise taşıyacağız.

Uzun vadede, askeri projeler için Ankara’da; sivil projeler için ise İstanbul’da ofis açmamız da gündeme gelebilir.

 

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?

Burhan ÖZGÜR: Yaptığımız her şey; Türkiye için, milletimiz için, Türk Silahlı Kuvvetleri için. İŞBİR olarak üzerimize düşen her türlü görevi en iyi şekilde yapmaya hazırız. Buraya kadar geldiniz; faaliyetlerimiz hakkında sektörü bilgilendiriyorsunuz; size de şükranlarımızı sunuyorum.

 

İŞBİR Genel Müdürü Burhan Özgür’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği değerli bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

http://bit.ly/2jNf6tA