Söyleşi: Leonardo, Savunma Sistemleri Direktörü Gianpiero Lorandi


Leonardo, Savunma Sistemleri Direktörü Gianpiero Lorandi ile yapılan ve MSI Dergisi’nin 149’uncu sayısında yayımlanan söyleşi, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

“Dz.K.K.lığına, sadece bir ürün değil, eksiksiz bir kabiliyet öneriyoruz.”

Türkiye, önümüzdeki dönemde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (Dz.K.K.lığı)’nın envanterini, yeni fırkateynler ve hücumbotlar gibi su üstü platformlarıyla genişletmeyi planlıyor. Dz.K.K.lığına, uzun zamandır silah sistemi çözümleri sağlayan Leonardo, deniz platformlarına yönelik top ve güdümlü mühimmat çözümlerini, azami performans ve asgari ömür devri maliyeti sağlayacak, entegre bir paket hâlinde sunuyor. Leonardo’nun Dz.K.K.lığının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çözümlerini, şirketin Savunma Sistemleri Direktörü Gianpiero Lorandi’den dinledik.

MSI Dergisi: Türkiye’de deniz topları alanındaki varlığınızdan kısaca bahsedebilir misiniz? Envanterde hangi sistemleriniz kullanılıyor?
Gianpiero LORANDI: Leonardo’nun, Türkiye’de, deniz topları alanındaki varlığı, şu an Leonardo Savunma Sistemleri bünyesinde yer alan, önceki adıyla OTO Melara’nın, Dz.K.K.lığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile kurduğu uzun süreli ilişkiler sayesinde, oldukça güçlü. Dz.K.K.lığı, orta ve küçük kalibre top sistemlerimizi, 30 yılı aşkın bir süredir kullanıyor. Günümüzde, Dz.K.K.lığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının hizmetinde, 30 civarında 76/62 Compact topumuz ve yaklaşık 35 adet 40/70 topumuz var. Ayrıca Dz.K.K.lığı envanterindeki mayın avlama gemilerinde, 6 adet de 30 mm MFCS topumuz mevcut.

MSI Dergisi: Dz.K.K.lığına yönelik mevcut teklifleriniz neler? Türkiye’de hangi projeleri takip ediyorsunuz?
Gianpiero LORANDI: Şu an için, Dz.K.K.lığı ile irtibat hâlinde olduğumuz başlıca proje, MİLGEM. SSM’nin 4 ilave gemi için yaptığı ihale duyurusunun ardından, ihaleye teklif veren tersanelere, 76/62 Super Rapid MF adlı ürünümüzle ilgili teklifimizi sunduk. Hem performans hem güvenilirlik açısından, günümüzün en gelişmiş sistemi olan 76/62 Super Rapid MF’nin, Dz.K.K.lığına, çok değerli avantajlar sunacağına yürekten inanıyoruz.

TCG KILIÇ (P-330), bir tatbikatta, 76/62 Compact topu ile atış yapıyor.

Bunun dışında, Türk Tipi Hücumbot Projesi ile de ilgileniyoruz. Bu sınıftaki gemilerin, 76/62 Super Rapid MF ile – muhtemelen DART güdümlü mühimmat ile çalışabilen STRALES varyantı ile – donatılmasının, büyük faydalar getireceğine inanıyoruz. Çünkü bu sistem, füzeler ve asimetrik tehditler gibi hareketli hedeflere karşı, rakipsiz bir savunma kabiliyeti sunuyor.
Dikkatle takip ettiğimiz bir başka program da Hava Savunma Harbi Fırkateyni (TF-2000) Projesi. Bu gemiler için ana silah sistemi olarak, Vulcano güdümlü mühimmatı ateşleyebilen, çok daha uzun menzillere ulaşabilen ve nokta atış yapabilecek hassasiyete sahip, yeni 127/64 LW’yi öneriyoruz.

MSI Dergisi: Gündemdeki yeni projelerde, Leonardo üretimi deniz toplarını kullanmanın Dz.K.K.lığına sunacağı avantajlar neler?
Gianpiero LORANDI: Toplarımızda, yüksek teknolojiyi kullanıyoruz. Burada hedef, sistemlerin, hem performansını hem de sürdürülebilirliğini arttırmak. Son 15 yılda, top ve mühimmat konusunda, ileri çözümler geliştirdik. Amacımız, müşterilerimize sadece bir ürün değil, eksiksiz bir kabiliyet önermek. Bu kabiliyetin bir tarafında elbette top var; ama diğer tarafında, topun, gelişmiş mühimmat ateşleyebiliyor olması yer alıyor. Böylelikle operasyonun kapsamını, en etkili ve güvenilir hâle getirmek mümkün.

76/62 Super Rapid’in STRALES varyantı

Örneğin, 76/62 Super Rapid MF’nin, DART güdümlü mühimmatı ile çalışabilmesi için, STRALES varyantını geliştirdik. Şu an itibarıyla DART, 5 km’nin ötesindeki bir menzilde, hareketli hedefleri etkili bir şekilde imha edebilen, pazardaki tek mühimmat. Bunu, tek bir salvoda 3 mühimmat ateşleyerek başarıyoruz. Bu mühimmat sayesinde, çok düşük yatırım ve angajman maliyetiyle satıhtan havaya füzelerle aynı performansı yakalamak mümkün.

127/64 LW

Diğer yandan, en gelişmiş teknolojik çözümleri kullandığımız ve uzun yıllara dayalı tecrübemizi yansıttığımız 127/64 LW Vulcano, şu an için piyasada bulunan, tüm büyük kalibreli toplardan daha yüksek performans ve güvenilirlik sunuyor. Performanstan söz etmişken, 127/64 LW Vulcano, 127 mm güdümlü mühimmatı, 30 atım/dakika hızında ateşleme kabiliyetine sahip tek top. Daha önce, hiçbir donanma, topçusu tarafından erişilememiş mesafelerde metrik hassasiyetle çalışmaya olanak sağlıyor.

Lojistik açıdan baktığımızda ise Dz.K.K.lığı, bizim top sistemlerimiz hakkında, otorite sayılacak derecede bilgi sahibi oldu. Önümüzdeki dönemde yürütülecek projelere yönelik olarak önerdiğimiz toplar, hâlihazırda kullanımda olan toplarla büyük ölçüde benzerlikler gösteriyor. Bu da Dz.K.K.lığına ait tersanelerde, bakım faaliyetlerinin büyük çaba gerektirmeden kolaylıkla sürdürülebilmesine olanak sağlayacaktır.
  
76/62 Super Rapid (üstte, solda) ve VULCANO 155 BER (üstte sağda)

MSI Dergisi: Şu anda, Türk savunma sektörüyle iş birliği içinde yürüttüğünüz deniz top sistemi projeleri var mı?
Gianpiero LORANDI: Yıllar içinde, Dz.K.K.lığı ile çok güzel bir iş birliği geliştirdik. Dz.K.K.lığı, , hâlihazırda kullanımda olan topların parçalarına yönelik; sökme, bakım ve montaj işlemlerini gerçekleştirme kapasitesine sahip. Yeni projeler kapsamında teslim edilecek toplarla ilgili faaliyetlere yönelik olarak çok daha yakın iş birlikleri geliştirilebileceğine inanıyoruz.
MKEK, ADİK Tersanesi, DEARSAN Tersanesi, ONUK BG ve pek çok diğer Türk şirketiyle çok güzel iş birlikleri geliştirdik. Toplarımızın pek çok alt sistemi Türkiye’de, Türk ortaklarımız tarafından üretiliyor. Örneğin, yeni LST’de kullanılan 40/70 Fast Forty topumuzun kupolası (muhafazası), Türkiye’de, ONUK BG tarafından üretiliyor; 76/62 Super Rapid namlularının üretiminde, yakın zamanda MKEK de görev aldı.

MSI Dergisi: Gündeminizde başka iş birliği alanları da var mı?
Gianpiero LORANDI: Türk sanayisiyle iş birliği yapmak için fırsatları değerlendiriyoruz. Amacımız, özellikle ihracat pazarlarına yönelik olarak, toplarımızın alt sistemlerinin, nitelikli Türk ortaklar tarafından üretilmesini sağlamak. Ayrıca bazı firmalarla da mühimmat ve su altı sistemlerinin geliştirilmesi ve üretimi konusundaki iş birliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla çok umut verici ilişkiler kurduk.

TCG ZIPKIN (P-336)’ın 76/62 Compact topu iş başında.

Leonardo Savunma Sistemleri Direktörü Gianpiero Lorandi’ye, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

— KUTUCUK –
76/62 Super Rapid Teknik Özellikleri
Atım hızı: 120 atım/dakika
Boş ağırlık (mühimmat hariç): 7.900 kg
Açısal dönüş (kayar bilezik ile): Sınırsız
Yükseliş ekseni hareket limitleri: -15° / +85°
Açısal dönüş hızı/azami ivme: 60°/s (72°/s2)
Yükseliş hızı/ivmesi: 35°/s (72°/s2)
Atışa hazır mühimmat sayısı: 80 (top mesnedinde)
Menzil (azami): Standart mühimmat ile 16.000 m; uzatılmış menzilli OTO SAPOMER mühimmat ile 20.000 m; güdümlü uzun menzilli OTO Vulcano 76 mühimmat (geliştirme aşamasında) ile 40.000 m
Soğutma sistemi: Deniz suyu – yıkama için tatlı su
Elektrik güç kaynağı: 440 V, 3 fazlı, 60 Hz ana devre, 115 V, tek fazlı, 400 Hz, servo ve eş zamanlı ağ

127/64 LW Teknik Özellikleri
Atım hızı: 32 atım/dakika, yükselişe bağlı olarak ± yüzde 10
Boş ağırlık (mühimmat hariç): 33.000 kg, konfigürasyona bağlı olarak ± yüzde 5
Açısal dönüş (kayar bilezik ile): ±155°
Yükseliş ekseni hareket limitleri: -12° / +70°
Açısal dönüş hızı/azami ivme: 40°/s (60°/s2)
Yükseliş hızı/ivmesi: 30°/s (40°/s2)
Atışa hazır mühimmat sayısı: 56
Menzil (azami): > 100 km (Vulcano mühimmat)
Soğutma sistemi: Deniz suyu – yıkama için tatlı su
Elektrik güç kaynağı: 440 V, 3 fazlı, 60 Hz, < 135 kW ana devre, 115 V, 1 fazlı, 60 Hz, 4 kW
http://bit.ly/2iEAbVR