İsrail’in savunma sanayi ihracatı geçen yıl yüzde 40 arttı




İsrail’in savunma sanayi ihracatı, Hindistan ile yapılan 2.5 milyar dolarlık büyük anlaşmanın da etkisiyle 2016 yılına oranla geçtiğimiz yıl yüzde 40 artarak 9.2 milyar dolara ulaştı.
Satışların % 31'i füze ve füze savunma sistemleri ürünler oluştururken, insansız hava araçları (İHA) satışları geçen yıl azaldı. İsrail’in savunma sanayi ürünlerinin en büyük alıcısı ise Asya-Pasifik ülkeleri oldu.
armyrecognition.com’da yer alan haberde, İsrail Savunma Bakanlığı’nın 2017 raporuna göre savunma sanayi ürünleri satış yüzdeleri şöyle sıralandı; füze ve hava savunma sistemleri % 31, radar ve hava savunma sistemleri % 17, yükseltme ve aviyonik % 14, için mühimmat ve silah % 9, istihbarat ve siber sistemler % 5, insansız hava araçları % 1.
İsrail, ihracatının % 58'ini Asya-Pasifik ülkelerine, % 21'ini Avrupa'ya, % 14'ünü Kuzey Amerika'ya, % 5'ini Afrika'ya, % 2'sini ise Latin Amerika ülkelerine gerçekleştirdi.
Almanya ile bir milyar Euro’luk İHA anlaşması ve Hindistan'a Gil Füze satışı ise 2018 için planlandı.
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, “İki yıl içinde savunma ihracatını düzinelerce puan artırdık. Bu, sektörün ve bakanlığın sıkı çalışmasıyla, yeteneklerimize ve yaratıcılığımıza olan inancını dile getiren ülkelerle imzalanan bir dizi sözleşmeyle elde edilen büyük bir başarıdır” açıklamasını yaptı.
İsrail savunma sanayii doğrudan ya da yükleniciler aracılığıyla 150 bin kişiye istihdam sağlıyor.
kokpit.aero