TULPAR ARGE’DEN SAVUNMA ZIRHI

TULPAR ARGE’DEN  SAVUNMA ZIRHI

YAKIT TANKLARI GÜVENDE
Türkiye’nin en başarılı TGB’si ODTÜ TEKNOKENT’te faaliyet gösteren Tulpar ArGe Savunma ve Mühendislik Teknolojileri A.Ş, savunma sanayi alanında geliştirdiği ürünlerle adından söz ettiriyor. Kendini onarma özelliği bulunan balistik kaplama teknolojisini, yerli kaynaklarla geliştirmeyi başaran firma, ürünün ikinci versiyonun Ar-Ge çalışmalarını da yapıyor. Firmanın ürünü olan kendini onaran balistik kaplama “Buyan”, askeri kara ya da hava araçlarına yakıt taşımak için kullanılan tankerlerin tank hazneleri için geliştirildi. Tulpar ArGe kurucuları Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Enis Yaşar ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Hamed Tanabi, Matin Ghaziani ve Masoud Latıfınavıd, Sanayi Gazetesine firmaları ve ürünleri hakkında bilgi verdi.
GENİŞ İLGİ ALANI
Şirketin kurucu ortaklarından Matin Ghaziani, Tulpar ArGe’in Ar-Ge çalışmaları yapan, yeni kurulmuş bir savunma sanayi şirketi olduğunu söyledi. Şirketin malzeme teknolojileri konusunda sahip olduğu bilgi birikimini kullanarak bir ürün geliştirdiğini ve ürünün ikinci versiyonun Ar-Ge çalışmalarının yapıldığını anlatan Ghaziani, “Tulpar ArGe, malzeme teknolojilerinin yanı sıra; seri, paralel ve hibrit robotların kinematik ve dinamik modellenmesi ve kontrolü, mekatronik sistemleri, kara ve hava araçları simülasyonu, yarı otonom ve otonom insansız kara araçları, uçan robot sürüleri ile görüntü ve video işleme konularında kabiliyetlerini geliştirmekte ve ilerleyen dönemlerde bu konularda da Ar-Ge çalışmaları yapmayı hedefliyor. Tulpar ArGe’in temel yetkinliğini Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmek olarak görüyor ve ilerleyen süreçte bu yetkinlik üzerine yoğunlaşmayı hedefliyoruz. Hali hazırda geliştirmekte olduğumuz ve geliştirmeyi planladığımız ürünlerin üretiminin ise sanayi ortakları tarafından gerçekleştirilmesi gerekecek” diye konuştu.
 KENDİNİ ONARIYOR
Tulpar ArGe’in diğer kurucu ortağı Masoud Latıfınavıd, firmanın ürünü Buyan hakkında bilgi verdi. Latıfınavıd, ‘‘Kendini onaran balistik kaplama ile kaplı bir yakıt tankeri, bir kurşun ya da şarapnel parçası tarafından delindiğinde, kaplama kendisini bir saniyenin altında bir sürede onarıyor ve dışarı yakıt akmasını engelliyor. Kendini onaran balistik kaplamalar hali hazırda Türkiye’de geliştirilen ve üretilen askeri kara ve hava araçlarında kullanılıyor. Ancak ürünü üretmek için gerekli bilgi birikimi Türkiye’de bulunmadığı için, ürün yurt dışından satın alınıyordu. Ürünümüz sayesinde bu alandaki ihtiyacın, Türkiye’de geliştirilmiş teknoloji, Türkiye’de üretilen ham madde ve Türk iş gücü ile karşılanmasını amaçlıyoruz. Ürünümüzün Ar-Ge çalışmalarında sona yaklaşıyoruz ve önümüzdeki dönemde ürünün ticarileşme sürecini gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
ANA YAKITI AR-GE
Firmanın kurucu ortaklarından Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Enis Yaşar, savunma sanayi sektörünün Türkiye’de oldukça hızlı geliştiğini söyledi. Bu gelişmenin ana yakıtının ise yapılan Ar-Ge çalışmaları olduğunu belirten Yaşar, “Türkiye’nin savunma sanayi alanında yurt dışına olan bağımlılığı yakın gelecekte giderek azalacak ve en sonunda bitecek. Sektörü daha ileriye taşıyacak iki önemli husus olduğuna inanıyoruz. Bunlardan birincisi Ar-Ge merkezi teşviki gibi devlet tarafından sektörün gelişmesi için verilen desteklerin devamlılığının sağlanmasıdır. İkinci önemli husus ise ana yükleniciler tarafından alt sistem alımı yapılırken yerli alternatiflerin tercih edilmesidir. Ürün geliştirmek vakit isteyen bir süreç ve satın alım esnasında en iyi alternatif her zaman yerli alternatif olmayabilir. Ancak bu satın alımlar gerçekleştiği sürece bu ürünler rakiplerinden daha iyi hale gelebileceklerdir. Devlet destekleri yeni ürünler geliştirmek konusunda şirketleri cesaretlendirse de sürdürülebilirlik ancak satış ile gerçekleşmektedir. Savunma sanayi konusunda dünya liderleri arasında görülen birçok ülkede yerli ürün en iyi alternatif olarak değil, tek alternatif olarak görülüyor. Ancak yeterli kaynak ve motivasyon ile yerli ürünler dünya pazarının en iyi alternatifleri haline gelebilirler” değerlendirmesini yaptı.
İŞLEYİŞİ KOLAYLAŞTIRDI
Tulpar ArGe’in dördüncü kurucu ortağı Hamed Tanabi de yeni kurulan firmalarının henüz Ar-Ge merkezi olmak için gerekli yeterlilikleri karşılamadığını ifade etti. Katma değer üreten bütün çalışmaların Ar-Ge’ye dayandığını dile getiren Tanabi, “Ar-Ge merkezlerinin işleyişlerini düzenleyen yönetmeliklerin, uygulamada karşılaşılan durumları daha iyi kapsayacak şekilde düzenlenmesinin, bu merkezlerin işleyişlerini kolaylaştırdığını ve hızlandırdığını düşünüyoruz. Aynı zamanda, Ar-Ge merkezi olmak için aranan yeterliliklerin düşürülmesinin, büyük firmaların yanında küçük ve orta büyüklükteki firmaları da mühendis işe alımı yapmak ve Ar-Ge çalışmaları yapmak konusunda teşvik ettiğine inanıyoruz. Yasa ve yönetmelikleri düzenleyen devlet kurumlarının, Ar-Ge çalışmaları yapan firmaların işleyişlerini ve bu şirketlerin karşılaştığı olumlu ya da olumsuz durumları takip edebilmeleri güç. Bu sebeple yönetmeliklerin bu hızla ve başarıyla uygulamayı yakalayabilmesi, tarafımızca bu düzenlemeleri uygulayan kurumların başarısıdır” diye konuştu.
sanayigazetesi.com.tr