Milli Fırkateyn Aralık Ayını Bekliyor | C4Defence

Türkiye’nin Milli Gemi Projesi MİLGEM Çerçevesinde inşa edilen beşinci gemisi İstanbul Fırkateyni Aralık ayını bekliyor. İstanbul Tersanesi Komutanlığı bu güne kadar ADA Sınıfında dört korvetin inşasını üstlendi. Bu gemilerin ardından İ sınıfı Milli Fırkateyn tasarımına geçildi ve geminin ilk kaynağı da 17 Ocak 2017’de yapıldı.




Aradan geçen süre zarfında fırkateyn tasarımı üzerinde iyileştirme çalışmaları devam etti. C4Defence’in edindiği bilgilere göre tasarımda arzulanan optimum noktaya ulaşıldı ve sıra gemiye ilişkin alınacak Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararına geldi. Aralık ayında bu SSİK’in gerçekleşmesi ve Türkiye’nin ilk Milli Fırkateyni İstanbul için resmi bir kararın alınması bekleniyor.

İ-Sınıfı Fırkateyn dizaynı ile ADA Sınıfı Korvetlerde mevcut sistemlere ilave olarak gemiye eklenen veya daha etkin ve modern versiyonları ile değiştirilen sistemler ve bu kapsamda kazandırılan birçok yetenek bulunuyor.

ADA Sınıfı Korvetin Boyu 99.5 metre, deplasmanı 2400 ton idi. İ Sınıfı Fırkateynlerin boyu 113,20 metreye, deplasmanı 3000 ton’a çıktı. Gemilerin genişliği ve son hızı ise değişmedi. Milli fırkateynin seyir siası ADA Sınıfı Korvetlerin birinci ve ikinci gemilerine göre yaklaşık yüzde 64 ve ADA Sınıfı korvetlerin üçüncü ve dördüncü gemilerine göre yüzde 47 artırılarak 14 kts’de 6 bin 570 deniz miline, 18 kts’de 4 bin 335 deniz miline çıkartıldı. Kazanılan bu menzil artışı ile İ-Sınıfı Fırkateynler İstanbul’dan Somali veya Yemen’e kadar herhangi bir yakıt ikmali yapmadan ulaşabilecek. 

Öte yandan yeni fırkateyn ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yeni bir döneme adım atmış olacak. Bu dönemde ağ merkezli muharebe ön plana çıkacak.

Gabya Sınıfı Fırkateynlerin modernizasyonu ve ADA Sınıfı Korvetlerin birinci ve ikinci gemilerinden elde edinilen tecrübelerle Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi – Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Sistemi (GENESİS-ADVENT) geliştirilmesine başlandı.

Bu sayede Milli Savaş Yönetim Sistemi gelişen haberleşme teknolojileri ile uyumlu, güvenli ağ destek yeteneği de gemilere kazandırılıyor.

Bu yetenek ile Taktik Sahada tek gemi silah/sensör merkezli harekat konsepti yerine Görev Kuvveti Merkezli Harekat Konseptine geçilecek. Bu sayede görev kuvvetindeki bir gemide bulunan silah ve sensör bilgileri diğer gemilerle gerçek zamanlı olarak paylaşılacak ve başka bir gemi üzerinde bulunan silah ve sensörler kendi üzerinde konuşluymuş gibi kullanılacak.

MİLGEM Çerçevesinde üç gemi daha inşa edilecek ancak bu gemilerin SSİK gündemine girmesi şimdilik beklenmiyor.

Milli Fırkateyn Aralık Ayını Bekliyor