Savunmada Örnek Küme

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, çok iyi metal işleyen tezgahların artık Türkiye’de yapılması gerektiğini söyledi. Savunma sanayinin geldiği noktada sektördeki KOBİ'lerden beklentilerinin arttığını dile getiren Demir, “Metal işleyen arkadaşlarımız gelip kapımızı çalıyorlar. Rekabet için artık metal işlemenin ötesine geçilmesi gerekiyor” dedi. Demir, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesinin (OSSA) artık başka sektörlere ve şehirlere örnek haline gelen bir modele dönüştüğünü belirterek, “Bu modellerin Türkiye’de başka yerlerde de tekrarlanması hatta belki daha kapsayıcı bir modele dönüşmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.





SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN YOĞUN İLGİ

OSSA 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısına Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları Dr. Celal Sami Tüfekçi, Mustafa Murat Şeker, AK Parti Önceki Dönem Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Genççan, SASAD Genel Sekreteri Hüseyin Baysak, SASAD Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Küçükseyhan, TUSAŞ, Roketsan ile çok sayıda kamu ve özel sektör temsilcisi katıldı.

İVMELENEN SAVUNMA SANAYİ

OSSA Genel Kurul toplantısında konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, OSTİM bünyesinden doğan OSSA’nın, bir model oluşturma yönüne gittiğini kaydetti. Bu modelden hareketle İstanbul’da da SAHA Kümelenmesi kurulduğunu anlatan Demir, “Bu modellerin Türkiye’de başka yerlerde de tekrarlanması hatta belki daha kapsayıcı bir modele dönüşmesini temenni ediyoruz. Çünkü savunma sanayi popüler bir alan olarak dikkat çekmeye devam ediyor. Ancak, burada gerek ve yeter şartları çok sıkı takip etmek ve yerine getirmek zorundayız ki sürdürülebilir ve giderek ivmelenen ve hızını artıran bir savunma sanayimiz oluşagelsin” dedi.

BOYUT DEĞİŞTİRME ZAMANI

Demir, OSSA’nın geldiği noktaya değinerek, “Artık iyi metal kesen, parça işleyen işçilikle ilgili bir katma değer koyan yapısının değişmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyoruz. Biz çok iyi metal işleyen firmalarımızı tebrik ediyoruz ama artık boyut değiştirmek gerektiğini, tasarım, malzemenin, dizaynın beyin gücünün, beyin terinin de işin içine giderek daha fazla katılmasını temenni ediyoruz. İkinci husus ise çok iyi metal işleyen tezgahların artık ülkemizde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer bir husus ise; çok küçük gördüğümüz alt sistem bazında, parça bazında; mercekti, kabloydu, detektördü bu gibi konularda da artık yerli ürünlerimizin içinde sağdan soldan girmiş bir dizi yabancı ürünün olmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

DUVARA TOSLAYINCA KOLLAR SIVANIYOR

Yerli ürünün önemine dikkat çeken Demir, tedarikle ilgili engellerle karşılaştıklarında buna bir anlamda “sevindiklerini” söyledi. Demir, “Çünkü farkındalığımızı sağlıyor. Biz her ne kadar çırpınsak didinsek de aman ha yerli üretin, alt bileşenlere dikkat edin desek de firmalarımız bunu bir şekilde işin içine katmış olabiliyorlar. Ama bir duvara vurduklarında da bize geliyorlar. Biz iyi ki duvara vurdunuz; biz bunu çözeriz deyip, kolları sıvıyoruz” dedi. ASELSAN’ın 4’te 1, 5’te 1 büyüklüğünde şirketlerin olması gerektiğini belirten Demir, “Piramidimiz sivrileşmiş ise yani 1 milyara yaklaşan şirketlerimiz 3-5 tane varsa, altında bizim 300, 200, 100 milyon dolarlık şirketlerimiz yoksa bunu büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Bunun yolunun da OSSA gibi kümelenmelerin bir araya gelerek seslerini duyurmalarından, bir iş birliği modeli ile sistemlere talip olmalarından geçtiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

ÜLKE TARİHİNE UYGUN

Toplantının Divan Başkanlığını yapan OSTİM Başkanı Orhan Aydın da sektörün önemine ve Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) rolüne dikkat çekti. OSSA’nın, savunma ve havacılık konusunda SSB’nin bilgisi, desteği ve katkılarıyla OSTİM’de bulunan firmaların öncülüğünde, rehberliğinde oluşturulduğunu söyleyen Aydın, “Kümelenme felsefesi; ülkemizin, bölgemizin, sektörün kalkınması için bizim keşfettiğimiz değil ama bizim inanarak ve tarihimizle, coğrafyamızla buluşturduğumuz ciddi bir model” dedi. OSTİM Başkanı, kümelenmenin Ahilik anlayışının bir örneği olduğunu dile getirerek, bu modelin ülke tarihine uygun olduğunu ifade etti. Aydın, “OSSA bizim OSTİM’de ilk başladığımız kümelenmelerden biri. Bölgemizde ayrıca iş ve inşaat makineleri, savunma ve havacılık, medikal, enerji, kauçuk, raylı sistemler ve haberleşme teknolojileri gibi diğer kümelere de emek veriyoruz” bilgisini verdi.

KÖPRÜ VAZİFESİ

OSSA Başkanı Mithat Ertuğ ise yakın geçmişe kadar savunma sanayine yönelik neredeyse her şeyi ithal eden Türkiye’nin artık olgunluk dönemine girdiğini söyledi. Sektörün büyüklüğünün 3,5 milyar doları, yarattığı istihdam ise 50 bini geçtiğini anlatan Ertuğ, “Sektör, KOBİ’lere de çok önemli fırsatlar ve imkânlar sunmaktadır. Savunma ve havacılık olarak tanımlanan toplam savunma sanayi cirosunun yüzde 30'unun, çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan yan sanayi tarafından karşılanıyor olması da bu sektörde KOBİ’lerin önemini net bir biçimde ortaya koymaktadır. KOBİ’lerin desteklere erişimini sağlamak, seslerini duyurmak için OSSA kurulmuş ve köprü vazifesi görmüştür” dedi.

OSSA’DA YENİ DÖNEM

Genel Kurul toplantısında konuşmaların ardından Yönetim ve Denetim Kurulu üyelikleri seçimi yapıldı. Yapılan oylama sonucunda OSSA’nın yeni dönemi şu isimlerden oluştu:

Yönetim Kurulu (Asil):

Taha Küçükpazarlı (Küçükpazarlı Havacılık), Ahmet Mithat Ertuğ (EMGE), Emre Fidan (Hezarfen Havacılık), Bekir Sağlamyürek (Dora Makine), Mehmet Alkan (Alkan Makine), Durali Ekiciler (Öznur Makine), İbrahim Uğurlu (UDEA).

Denetim Kurulu (Asil):

Mehmet Hakan Atalay (Tolga Plastik), Harun Otacı (Metalurji Akdağ Isıl İşlem), Utku Karaca (Arıtes).