SSB ve Meteksan arasında önemli anlaşma

Meteksan Savunma, Savunma Sanayii Başkanlığı ile helikopter platformları başta olmak üzere hava araçlarının alçak irtifa uçuş koşullarında seyir güvenliğini artırmak amacıyla geliştirilecek fiber lazer tabanlı Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi Projesi sözleşmesi imzaladı.


Meteksan Savunma’dan yapılan açıklamada, “Farklı bantlarda, yüksek verimli, yüksek ışın kaliteli, değişik güç aralıklarında, farklı modülasyonlarda çalışan lazer üretimi konusunda üst düzey yetkinliğimiz ile birlikte LIDAR sistemlerinin gerektirdiği hassas algılayıcı yapılar, sinyal işleme donanımları ve gömülü yazılımlar üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Aktif HETS Projesi ile bu yetkinliklerimizi birleştirerek helikopterlerin kaza kırımında önemli bir yer tutan telle/engelle çarpışma durumlarına yönelik ikazların pilotlara uygun zamanda verilmesini sağlayan bir sistemin elde edilmesi ana hedeftir” denildi.

Açıklamada, mevcut ve yeni nesil genel maksat helikopterleri başta olmak üzere farklı çeşitteki platformlara entegre edilebilir, düşük güç tüketimi, düşük ağırlıkta milli bir sistem geliştirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Bu sistemin geliştirilmesi ile çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek LİDAR/LADAR altyapısı da kazanılmış olacak. Bu altyapı ile gelecekte otonom, makine destekli veya insansız sistemlerde kullanılabilecek sensör çeşitliliğine giden yol açılmış olacak.