BMC’den Savunma Sanayii için stratejik işbirliği

Türkiye'nin en büyük askeri ve ticari araç üreticilerinden biri olan BMC; Türkiye'nin ilk tankı Altay'ın üretimine ortak oldu. IDEF 2019 Fuarı'nda Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir'in de katılımı ile sağlayıcılar Aselsan, Roketsan, MKEK ve Havelsan ile anlaşma imzalayan BMC, Altay'ın seri üretime geçmesinde büyük rol oynayacak.

Image result for BMC’den Savunma Sanayii için stratejik işbirliği

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak: "Altay Tankı’nın üretiminde devletimiz sorumluluğu BMC’ye yüklemiştir ve seri üretim BMC’nin liderliğinde yapılacaktır. Elbette ki Savunma Sanayi Başkanlığı önderliğinde ve Savunma Sanayi’nin güzide kuruluşları olan stratejik partnerlerimiz ile birlikte yapacağız bunu. Bu süreçte 200’e yakın milli firmamız yer alacak, bunların alt yüklenicisi olarak da 1.000’e yakın KOBİ görev alacak ve 100.000’e yakın insan istihdam edilecek. Altay Tankı’nın seri üretime geçmesi ile Türk Savunma Sanayi’nin millileşmesi ve yerlileşmesi stratejisinde bir eşik atlatacağız."

Altay'ın seri üretime geçmesini sağlayacak ilk adım 9 Kasım'da Ankara'da atılmıştı. IDEF 2019'da buluşan tarafların tamamı sistemler için sözleşme müzakerelerini tamamladı. Bu anlaşmaya göre Aselsan elektronik tank sistemlerini, Roketsan zırh sistemlerini, MKEK ana silah sistemlerini, Havelsan ise tank eğitim simülatörlerini üretecek.

En üst seviyede manevra kabiliyeti, tank koruması ve ateş gücüne sahip olacak Altay, T1 ve T2 olarak iki farklı konfigürasyonda üretilecek. İlk etapta 40 adet üretilecek olan Altay T1, muharebe alanlarında görülmeyen gelişmişlikte bir korumaya sahip olacak.

210 adet üretilecek Altay T2 ise Altay T1'in zırhından daha da gelişmiş bir zırh sistemine sahip olacak. Bununla birlikte T2; tecrit edilmiş gövde-mühimmat konfigürasyonu, lazer güdümlü tank topu atış, mürettebat eğitim modu ve mobil gizleme ağı-iz yönetimi sistemleri ile sınıfının en önemli Ana Muharebe Tanklarından biri olacak.

Proje kapsamında İnsansız Kuleli Altay T3 de geliştirilecek.