Roketsan, KAPLAN Füzesi ile 300 mm Füzelere Yüksek Hassasiyet Getiriyor

Roketsan tarafından geliştirilen ve üretilen TRG-300 (KAPLAN) Füzesi, özel güdüm sistemi sayesinde, yüksek isabet oranına ve tahrip gücüne sahip 300 mm’lik bir silah sistemidir. Manevra birliklerine; zamanında, doğru ve yoğun ateş desteği sağlayabilen KAPLAN Füzesi, 30 kilometre ile 120 kilometre menzil aralığında yer alan yüksek öncelikli hedefler üzerinde etkili olabiliyor.





KAPLAN Füzesi’nin hedeflerini hassas olarak vurabilme yeteneğinin temelinde, Küresel Konumlama Sistemi (KKS) destekli Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) yatıyor. Yalıtımlı pod içerisine yerleştirilen KAPLAN füzeleri, pod içi füze konfigürasyonunda depolanabiliyor, taşınabiliyor ve fırlatılabiliyor.

KAPLAN Füzesi, Roketsan üretimi K+ Silah Sistemi ve Çok Maksatlı Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi ile entegrasyon için uygun arayüze sahip olan diğer platformlardan da ateşlenebiliyor.



Manevra birliklerine gece ve gündüz her türlü hava ve arazi şartları altında etkin ateş desteği sağlayan KAPLAN Füzesi Silah Sistemi, 6×6 taktik tekerlekli araç altyapısı üzerine entegre edilmiştir. Bu özelliği, KAPLAN’a sadece yol şartlarında değil arazi şartlarında da yüksek manevra kabiliyeti kazandırdığı gibi sistemin güvenilirliği artıran güçlü bir üst yapı da sunuyor.

Sahip olduğu uzun menzil ve yoğun ateş açabilme yetenekleri sayesinde KAPLAN, tıpkı BORA Silah Sistemi’nde olduğu gibi, bir manevra kuvvetinin desteklenmesinde standart taktik görevlerin yanı sıra barışı destekleme harekâtından, ateşle taarruza kadar oldukça geniş bir kullanım yelpazesinde kritik rolleri üstlenebilir.



KAPLAN, Silah Yönetim Sistemi’ne entegre ve yüksek teknoloji ürünü navigasyon ve otomatik tevcih sistemleri sayesinde, at ve kaç taktiğinin başarıyla uygulanabildiği bir silah sistemidir. Yüksek otomasyon altyapısına sahip olan sistem; kısım komutanı, doldurucu ve sürücü olmak üzere sadece üç kişilik mürettebatla atış görevi icra edebilir.

KAPLAN Füzesi Silah Sistemi, atış görevinin gerektirdiği; hazırlık, planlama, görevlendirme, balistik hesaplama ve tevcih gibi faaliyetlerde ihtiyaç duyulan mekanik, elektrik ve elektronik alt sistemlere sahiptir. Farklı marka ve modellerde araç, telsiz, güç sistemi ve navigasyon sistemi gibi alt sistemler üzerine inşa edilebilen sistem, kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçlarına göre farklı versiyonlarda da üretilebilir.

Roketsan, KAPLAN Füzesi ve KAPLAN Füzesi Silah Sistemi’nin firma yenilikçiliğinin göstergeleri olduğunu vurguluyor: “KAPLAN Füzesi ve KAPLAN Füzesi Silah Sistemi, başlangıçta güdümsüz olarak tasarlayıp geliştirdiğimiz özgün bir ürünü, gelişen teknolojik altyapımızı kullanarak modern muharebe sahasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir sisteme nasıl dönüştürebildiğimizin en güzel örneklerinden biri. Bu projede Roketsan, sadece füzeye yüksek hassasiyet kazandıran bir güdüm sistemi entegre etmekle kalmadı, sistemi kullanıcının tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir silah sistemi haline getirdi. Kullanıcılarımız, füzemizden ve silah sistemimizden son derece memnun.”



*ANS: Ataletsel Navigasyon Sistemi

*KKS: Küresel Konumlandırma Sistemi