Roketsan, Öncelikli Hedefleri Ateş Altına Almak için Geliştirdiği BORA Füzesi ile Füze Birliklerine Ömür Devri Boyunca Kolaylık Sunuyor

Roketsan tarafından geliştirilen ve üretilen 610 mm çapındaki BORA Füzesi, menzili, hassasiyeti ve etkinliğinin yanı sıra ömür devri boyunca kullanıcısına sağladığı kolaylıkla öne çıkıyor. Ordu etki sahası içerisinde, yüksek öncelikli hedefler üzerinde, yoğun ve etkili bir ateş gücü oluşturabilen BORA Füzesi, başta yalıtımlı pod ve taşıyıcı araçlara kolay entegrasyon özelliği sayesinde, ömür devrinin farklı aşamalarında kullanıcısının işini kolaylaştırıyor.





Zamanında, doğru ve etkili ateş gücü yaratarak manevra birliklerine mükemmel ateş desteği sağlayan füzenin hassasiyetinin arkasında, Küresel Konumlama Sistemi (KKS) destekli Ataletsel Navigasyon Sistemi’nin (ANS) kullanıldığı güdüm sistemi yer alıyor. Pod içi füze konfigürasyonunda depolanabilmesini, nakledilebilmesini ve fırlatılabilmesini olanaklı hale getiren yalıtımlı pod özelliği ile BORA Füzesi, her an göreve hazır bir füze sistemi olarak dikkat çekiyor.


Roketsan üretimi BORA Silah Sistemi ve Çok Maksatlı Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi’nin yanı sıra entegrasyon için uygun arayüze sahip diğer platformlardan fırlatılabilmesi, BORA Füzesi’nin öne çıkan yönlerinden biridir.

BORA Silah Sistemi, gece gündüz tüm hava ve arazi şartlarında görev yapabilir. Böylece kullanıcı, şartlar ne olursa olsun, yüksek öncelikli hedefler üzerine yoğun ateşler açarak manevra birliklerine etkin ateş desteği sağlayabilir. BORA Silah Sistemi’nin fırlatma aracı 8×8 taktik tekerlekli araç altyapısı ile üstün yol ve arazi hareket kabiliyetine sahiptir.

Sistemin yüksek otomasyonu sayesinde; kısım komutanı, doldurucu ve sürücü olmak üzere sadece üç kişilik mürettebatla atış görevi icra edilebilir. BORA Silah Sistemi, silah yönetim sistemine entegre ve yüksek teknoloji ürünü tam otomatik navigasyon ve tevcih sistemleri sayesinde, at ve kaç taktiğinin başarıyla uygulanabildiği bir sistemdir.

Uzun menzil ve yoğun ateş açabilme kabiliyetine sahip olan BORA Silah Sistemi, caydırıcı bir güç unsurudur. Bir manevra kuvvetinin desteklenmesinde standart taktik görevlerin yanı sıra barışı destekleme harekâtından ateşle taarruza kadar oldukça geniş bir kullanım yelpazesinde, çok önemli görevler üstlenebilir.


BORA Silah Sistemi, bir atış görevinin; hazırlık, planlama, görevlendirme, balistik hesaplama, tevcih gibi faaliyetleri için gerekli olan tüm mekanik, elektrik ve elektronik alt sistemlere sahiptir. Sistem, kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak farklı marka ve modellerde; araç, telsiz, güç sistemi ve navigasyon sistemi gibi alt sistemlere sahip olacak şekilde, farklı sürümlerde de tasarlanabilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan BORA Silah Sistemi’ni desteklemeye devam eden Roketsan, BORA Füze Sistemi Lojistik Destek Projesi’ni Savunma Sanayii Başkanlığı ile 25 Ocak 2019’ta imzaladı. Aralık ayında ise Roketsan, BORA Silah Sistemi’nin azami menzilinde yer alan bir hedefin ateş altına alındığı test atışını başarıyla tamamladı.

Roketsan, BORA Füzesi ve BORA Silah Sistemi ile ilgili şöyle konuştu: “BORA Füzesi ve BORA Silah Sistemi, satıhtan satha füze ailemizin en yüksek kapasiteli üyeleri. Bu anlamda, Roketsan’ın teknolojisinin ve sistem çözümlerinin ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor. Bu tür sistemlerin etkililiği, kullanıcı açısından önemli bir caydırıcılık unsurudur. Diğer yandan, böyle karmaşık sistemlerin her an kullanıma hazır tutulabilmesi de caydırıcılığın bir diğer tarafıdır. BORA Füzesi ve BORA Silah Sistemi, etkinliklerinin yanı sıra yüksek göreve hazırlık oranları ile de alanlarındaki standartları tekrar tanımlıyor.”


*ANS: Ataletsel Navigasyon Sistemi

*KKS: Küresel Konumlandırma Sistemi