Seyir Füzelerinde Yeni Nesil SOM Ürün Ailesi

Türk Silahlı Kuvvetleri ile dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak, havadan karaya/satha seyir füzesi ürün ailesi olarak geliştirilen Stand-Off Mühimmatı’nın (SOM) farklı sürümlerinin seri üretim ve geliştirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 



SOM ürün ailesinin mevcut üyeleri; kara hedeflerine karşı kullanılan SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 sürümleri ile deniz hedeflerine karşı kullanılan SOM-J sürümünden oluşuyor. SOM-A ve SOM-B1’in, yüksek infilaklı basınç parçacık etkili harp başlığı, SOM-B2’nin ardışık delici, SOM-J’nin ise yarı-zırh delici harp başlığı bulunuyor. Mühimmat, uçuş öncesinde yapılan programlama uyarınca, görevler arasında seçim yapabiliyor. Hedefin hangi parametrelere bağlı olarak vurulacağı belirlenebiliyor.





Seyir füzeleri ile ilgili en güncel doktrinler ve teknolojiler kullanılarak geliştirilen SOM ürün ailesi, aktif korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere, gerekli operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarımı ile öne çıkıyor.

Dünyadaki muadillerine göre düşük ağırlığı ile dikkat çeken ve birçok uluslararası fuarda ilgi odağı olmayı başaran SOM 250+; SOM-J ise 185+ kilometre menzile sahip. Yeni nesil bir navigasyon sistemine sahip olan füzenin, veri bağı ile uçuş esnasında yeniden programlanabilecek ve ağ merkezli harpte kullanılabilecek hâle getirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.



SOM

İlk atış denemesi 2011 yılında gerçekleştirilen SOM füzesinin seri üretim hattı, Roketsan tarafından 2013 yılında devreye alındı. Füzenin seri üretim çalışmaları, imzalanan sözleşmeler kapsamında devam ediyor. Seri üretimi ile ilgili son sözleşme 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında imzalandı. 2018 yılının Aralık ayında açıklanan Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük İcraat Programı uyarınca, 415 adet ilave füzenin üretimi ile ilgili sözleşme görüşmeleri yürütülüyor.





Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından, SOM’dan yola çıkılarak F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter, JSF) ile uyumlu hassas güdümlü akıllı füze ihtiyacının yurt içi geliştirme yoluyla karşılanmasına 2012 yılında karar verildi. 2014 yılında imzalanan sözleşme ile Roketsan, SSB tarafından bu proje kapsamında yüklenici olarak görevlendirildi. Yine 2014 yılında, Lockheed Martin Missiles and Fire Control ile JSF Uyumlu Stand-Off Mühimmatı (SOM-J) Silah Sistemi’nin tasarımı, geliştirilmesi, üretilmesi ve pazarlanması için iş birliği anlaşması; 2016 yılında ise bu çalışmalara yönelik sözleşme imzalandı. F-35 entegrasyon faaliyetleri, Lockheed Martin Aeronautics firması ile birlikte yürütülüyor.

Roketsan, SOM ürün ailesinin, gelecek döneme damga vuracak ürünlerden biri olacağına dikkat çekiyor: “SOM ürün ailemiz, farklı ihtiyaçları karşılayacak üyelerle gelişiyor. Diğer yandan, görev türleri farklı olsa da yüksek performans ve üstün teknoloji, aile üyelerinin ortak özelliği olmaya devam ediyor. SOM gibi teknolojiyi, performansı ve maliyeti çok dengeli bir şekilde bir araya getiren bir çözümün, gelecek dönemde dünya pazarlarında çok tercih edileceğini değerlendiriyoruz. Tüm geliştirme ve tanıtım faaliyetlerimizi bu doğrultuda sürdürüyoruz.”









*ANS: Ataletsel Navigasyon Sistemi

*KKS: Küresel Konumlandırma Sistemi

*YRNS: Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi

*GRNS: Görüntü Referanslı Navigasyon Sistemi

*OHA: Otomatik Hedef Algılama

*IIR: Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı

46 toplam görüntüleme, 45 bugünkü görüntüleme
Measure
Measure