STM, KARGU ile Sürü Harekâtına Hazırlanıyor

Otonom dron sistemlerine yeni özellikler ekleyerek geliştirmeye devam STM, KARGU ile sürü harekâtına hazırlanıyor.


Firma tarafından, 17 Mayıs’ta paylaşılan basın bültenine göre STM, sabit kanatlı ilk millî kamikaze ALPAGU, döner kanatlı kamikaze KARGU ve keşif-gözetleme görevleri için üretilen TOGAN otonom dron sistemlerine yeni özellikler kazandırdı.

Havada kalış süresi uzatılan TOGAN, aynı zamanda görüntü çözünürlük kalitesinin yükseltildiği yeni optik pod sistemi ile öne çıkıyor. Kendi aralarında otomatik görev değişimi yanında kamikaze KARGU’lar ile müşterek harekât icra edebilme özellikleri eklenen TOGAN’lar, terörizmle mücadele ve güvenlik operasyonlarında taktik hava desteği sağlayabilecek.

Hafifletilmiş ALPAGU da mühimmat kapasitesi muhafaza edilerek 3,9 kilogramdan 1,9 kilograma indirilen yeni ağırlığı ve dolayısıyla kolay taşınabilirliğiyle dikkat çekiyor. Dron sistemine eklenen yeni özellikler arasında daha gelişmiş görüntü işleme ve hedef tespit kabiliyetleri de yer alıyor.


Hâlihazırda güvenlik güçlerinin envanterinde bulunan ve sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin görev üstlenen KARGU da daha uzun havada kalış ve görev süresi yanında yeni tasarımı ve hafifliği ile öne çıkıyor. Yapay zekâ destekli sürü teknolojilerini, geliştirdiği platformlara uygulama konusundaki çalışmalarına hız veren STM, 20’ye yakın kamikaze KARGU platformuyla icra edilen çoklu dron harekâtının ilk örneğini IDEF’19’da sergiledi.

Basın bülteninde, KARGU’dan sonra TOGAN ve ALPAGU’nun da yakın gelecekte güvenlik güçlerinin envanterine girmesinin beklendiği ve tüm dron sistemlerinin ihracat başarısı yakalaması için çalışmaların devam ettiği de kaydedildi.