SARPER Ege ve Akdeniz’de göreve başladı

Milli insansız hava aracı (İHA) ANKA, yeni faydalı yükü milli SARPER Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) ile göreve başladı.




Faydalı yükleriyle Ege ve Akdeniz’de kullanılacak Anka, SARPER radarıyla uzak menzilden ve bulut üzerinden istihbarat toplayacak, su üstü unsurlarının türünü tespit edebilecek, konumlama yapabilecek.

SARPER Radarı sayesinde uzak menzilden ve bulut üzerinden istihbarat toplama yeteneğine sahip olan sistem, su üstü unsurlarının türünü tespit edebilecek ve konumlama yapabilecek. Görüntüleme modlarıyla liman, üs bölgesi gibi stratejik hedeflerden istihbarat toplanabilecek. Arama modlarıyla hareketli hedeflerin hızı ve konumları belirlenebilecek.

ASELSAN, hava platformları için geliştirdiği görüntüleme ve hareketli hedef tespit radarı SARPER SAR Sistemini seri üretimlerini tamamlayarak TUSAŞ’a teslim etmişti. ANKA’ya entegre edilen SARPER ile Dalaman’da uçuş testleri gerçekleştirildi. SARPER, insanlı ve insansız hava platformlarında, yüksek çözünürlüklü yeryüzü görüntüleme ve hareketli hedef tespiti amaçlı olarak kullanılabiliyor.


Havadan gözetleme uygulamalarında SAR sensörleri, yağışlı/bulutlu ve karanlık havada dahi görüntüleme yapabilme kabiliyetleriyle önemli kazanımlar sağlıyor. SARPER, özel anten tasarımı ve sinyal işleme uygulamaları sayesinde aynı anten üzerinden görüntüleme ve hareketli hedef tespiti yapabiliyor.

Askeri alanda keşif ve gözetleme uygulamalarında kullanılan SARPER sivil alanda ise doğal afet sonrası hasar tespiti ve kriz yönetimi, şehir planlama ve haritacılık uygulamalarında kullanılabilecek şekilde geliştirildi. SARPER, 30 bin feet irtifaya kadar çalışabiliyor.