Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük tatbikatlarından biri olan DENİZKURDU-2019 tatbikatında TCG Bayraktar amfibi çıkarma gemimizden TRG-122 Füze atışı icra edildi. TCG Bayraktar’dan gerçekleştirilen bu atış ilk değil. Geçmişte de TCG Bayraktar amfibi çıkarma gemisinden TRG-122 Füze atışı icra edilmişti.
Sınıfında dünyanın en büyüğü olan TCG Bayraktar’dan gerçekleştirilen atışın önemli özelliği; geminin organik yapısında bulunmayan, tekerlekli araç üzerindeki bir silah sisteminin gemiye yüklenip kolayca atış icra edebilmesi. Bu sayede düşman unsurlara karşı sürpriz saldırı kabiliyetinin yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki silah sistemlerinin denizden kullanımı da mümkün hale geliyor.
TCG Bayraktar’daki TRG-122 Atışının havadaki İnsansız Hava Aracı (İHA) tarafından çekilen görüntüsü. Kaynak: Instagram @munisturk
ROKETSAN tarafından geliştirilen ve üretilen TRG-122 Füzesi yüksek isabet ve tahrip gücü sayesinde 16 km’den 35 km mesafeye kadar Yüksek Öncelikli Hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateşler yaratabilme yeteneğine sahiptir. TRG-122 Füzesi Çok Namlulu Lançerden fırlatılan bir füze olarak hedef üzerinde baskı ateşi oluşturabiliyor. Test atışlarında TRG-122 füzesini fırlatmak üzere 20’li lançer kullanıldı.
1.100 metrekare kapalı araç güvertesi alanı ve 690 metrekare açık güverte alanı ile TCG Bayraktar yaklaşık 1.200 ton yük veya çeşitli zırhlı ve diğer araç taşıma kapasitesine sahiptir. Bu kapasite ile tanesi 60 ton olan 20 adet tank, LST tarafından rahatlıkla taşınabilmektedir.
DENİZKURDU-2019
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekata hazırlık seviyelerinin artırılmasının amaçlandığı tatbikatta 131 gemi, 57 uçak, 33 helikopter ve 25 bin 900 personel yer aldı.
Tatbikatla personelin bilgisinin, becerisinin artırılması, Deniz Kuvvetlerinin harekata hazırlık seviyesinin, mavi vatandaki hak, alaka ve menfaatlerin koruma ve kollamada imkan ve yeteneklerin görülmesinin ve NATO usullerine uygun şekilde gelişmiş kriz ve harp dönemi faaliyet ve taktiklerinin denenmesi amaçlanıyor.
TCG Bayraktar Amfibi Gemi LST’de bulunan sistemler ile ilgili infografik
Bu tarz atış denemeleri geçmişte Çin tarafından Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) ve Obüs sistemlerinin sivil ticaret gemilerine konuşlandırılması ile denemişti. Ancak askeri çıkarma gemisinde gerçekleşen bu atış Çin’in denemelerindeki gibi diplomatik ve hukuki soru işaretlerini beraberinde getirmiyor. Sivil gemilerin silahlanması savaş zamanında diğer sivil gemilerin düşman tarafından hedef alınabilmesi sebebiyle önemli sorunları beraberinde getiriyor.