VPN Programları Nasıl Çalışıyor?



VPN Programları Nasıl Çalışıyor?


Günümüzün modern VPN programları temel olarak hizmet olarak yazılım kategorisindedir. VPN sağlayıcıları internete girmek için bireysel olarak kullanılan dizüstü bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon gibi elektronik bir cihaz ve kendi servis veri merkezleri arasında özel sanal bir ağ oluştururlar.

Modern VPN programları konusunda yanlış anlaşılan bir durum söz konusudur. Bu VPN programları veri aktarımını bireyin konumundan kendi konumlarına kadar olan sürede güvenceye alırlar. Bu sanal özel ağ aslında VPN sunucusu ve VPN programının kullanıldığı cihaz arasında oluşturulur fakat daha sonra bu veri paketleri VPN sunucusundan şifrelenerek varacağı web adresinin ya da web servisinin sunucularına doğru şifreli bir şekilde yola çıkar.

VPN sağlayıcısının sağladığı uygulama ile bilgisayar ya da tablette aktif hale getirilen VPN programı veri paketlerini şifreler ve şifrelenmiş veri paketleri cihazdan VPN sağlayıcısının altyapısındaki sunucuya doğru yola çıkar. Eğer erişilmeye çalışılan web site HTTPS bağlantısı kullanıyorsa cihazdan çıkan veri paketleri hem tarayıcı hem de VPN programı tarafından şifrelenir. VPN veri merkezinde bu veri paketlerinin şifreleri çözüldükten sonra tarayıcı tarafından sağlanan şifreleme sabit kalır. Daha sonra bu şifreli veri paketleri varış destinasyonundaki web siteye ulaşır.


Cihazınızdan istek yaptığınız web uygulaması internet servis sağlayıcınız tarafından sizin cihazınıza tanımlanmış IP adresini göremezler. Bu IP adresi yerine VPN sağlayıcısı tarafından kullanılan IP adresini görürler. Bu da internet üzerinde cihazınıza anonimlik kazandırır. IP adresi değiştirme aynı zamanda kendi ülkenizde erişim sağlanamayan web uygulamalarını ve web servislerini başka bir ülkeden sanal olarak erişmenizi sağlar.


Ne Zaman VPN Kullanmalısınız?


Birbirine bağlanması gereken iki tane yerel ağa sahip olduğunuzda VPN teknolojisinden yararlanarak kurumsal bir güvenlik sağlayabilirsiniz. Bu durumda VPN yazılımı ya yönlendiricide ya sunucuda ya da VPN sunucusunun donanımında işlev görmek durumunda kalır.

Günümüzün modern VPN programlarının kullanımında öncelikli olan iki amaç vardır:

     Çevrimiçi veri paketlerini korumak,
     Konumu gizlemek ve internette anonimlik kazanmak.
     Sınırsız internete erişim sağlamak.

Evinizden ya da ofisinizden uzakta internete bağlandığınızda genellikle hücresel veri kullanmamak için otel, kafe ya da ücretsiz bir şekilde Wi-Fi hizmeti sağlayan bir konumdaki Wi-Fi ağını kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Bazen bu Wi-Fi ağlarının şifresi olur ve bazen de şifresiz bir şekilde bağlanabilirsiniz. İki şekilde de bu Wi-Fi ağlarının kimler tarafından sağlandığını, kimler tarafından gözetlenebiliyor olabileceğini ve arkasındaki tehlikeleri bilemezsiniz.

Kendi eviniz ya da ofisiniz dışında bir Wi-Fi ağına bağlanırken VPN programlarından yararlanabilirsiniz. Özellikle bankacılık işlemleri, çevrimiçi alışveriş gibi kredi kartı bilgilerini içeren hassas işlemler gerçekleştirecekseniz güvenilir bir VPN programından yararlanmanız lehinize olacaktır.

Güvenilir bir VPN programı kullanmadığınızda çevrimiçi veri ve bilgilerinizi yine riske edebilirsiniz. VPN hizmeti sunmak için gerekli altyapının maliyetli olduğu bir gerçek ve bu altyapının bir şekilde karşılanabilmesi lazım. Kullanıcılar tarafından maliyeti karşılanmayan altyapının maliyeti ya reklam gelirleri, veri kaydı ya da başka bir gelir aracılığıyla karşılanıyordur. Bu sebepten ötürü, ücretsiz VPN hizmetlerinden kaçınmalısınız.

Kötü amaçlı yazılım sağlayıcılar ve siber saldırganlar aynı ücretsiz antivirüs programlarını ürettikleri gibi ücretsiz VPN programlarını da piyasaya sürüyorlar. Bu şekilde hem kişisel veri ve bilgileri topluyorlar hem de bu veri ve bilgileri üçüncü partilere satıyorlar.


VPN programı satın almadan önce internette bir araştırmasını yapmakta, kullanıcı yorumlarını okumakta fayda var. Seçeceğiniz VPN programının özellikle sunucularında ‘’Günlük Kaydı Yok’’ beyanı olduğuna dikkat etmelisiniz.